Slaap minimaal acht uur per nacht en onderbreek hard werken met een offline 'ontstress-dag'. Dat is de boodschap van de Grieks-Amerikaanse zakenvrouw en auteur Arianna Huffington. Tijdens het HR Tech World congres in Amsterdam hield ze een vurig pleidooi voor het uit de wereld helpen van burn-outs.
Meer dan de helft van de werkgevers vindt het wenselijk dat werknemers doorwerken na hun 60e levensjaar. Doorwerken na de pensioensleeftijd vindt de helft wenselijk. Veel werkgevers vinden duurzame inzetbaarheid hun verantwoordelijkheid, maar nemen niet altijd maatregelen. Dit zijn enkele uitkomsten in de SCP-publicatie Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017.
De vijf belangrijkste uitdagingen op het gebied van HR zijn: employer branding, wendbaarheid van de organisatie, flexibele arbeidsrelaties, duurzame inzetbaarheid en HR-analytics. Dit blijkt uit de analyse van Manpower Group, waaraan vertegenwoordigers van veertien grote Nederlandse organisaties hebben meegewerkt.
Het is de primaire verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers dat werknemers inzetbaar blijven, zo staat in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. De overheid zorgt voor de noodzakelijke randvoorwaarden. Een belangrijke succesfactor daarbij is een doorbraak op ‘levenlang leren’, aldus de coalitiepartners. Daarmee wordt verankerd dat toekomstige generaties werkenden productief en gezond kunnen werken, ook tot aan hun AOW-gerechtigde leeftijd.
Oudere lagere en middelbaar opgeleide technici (vaklieden) gaan vrijwillig eerder met pensioen. Dit omdat ze zich bedreigd voelen door hun huidige werkomstandigheden. Wat ze als een bedreiging voelen voor hun gezondheid. Deze groep ouderen geeft aan zich gezond te voelen, van hun werk te houden en inzetbaar te zijn. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bert Breij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).
Afgelopen zomer werd bekend dat marktwerkgevers in 2016 hun aantal banen voor arbeidsbeperkten ruimschoots gerealiseerd hebben. De overheidswerkgevers hebben hun doelstelling echter niet gehaald. Overheidswerkgevers worden nu verplicht het voor hun geldende aantal banen voor de doelgroep in te vullen.
Wat ambiëren we met Duurzame inzetbaarheid? Dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.
De politiek moet ingrijpen om te voorkomen dat grote groepen werknemers in zware beroepen de eindstreep van hun pensioen niet halen, zeggen werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en de installatiebranche in het Financieele Dagblad. Maar ze mogen ook wel eens naar hun eigen rol kijken, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker op BNR.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt € 12,5 miljoen beschikbaar voor projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. De subsidie kan worden aangevraagd door Onderwijs & Ontwikkelingsfondsen en samenwerkingsverbanden van sociale partners.
Kennis over de eigenschap hoogsensitiviteit is nog weinig verspreid. HR-professionals kennen de term vaak wel, maar wat het op de werkvloer betekent is niet altijd duidelijk. Zijn hoogsensitieve personen (hsp) betrouwbare medewerkers? Raken zij relatief vaak burn-out? Is het wel verstandig hen aan te nemen? Hoogsensitieve werknemers zijn inderdaad gevoeliger voor een burn-out vanwege hun stressgevoeligheid en hun karakter. Hun talenten zijn echter onmisbaar op de werkplek. En in de juiste omstandigheden excelleren zij.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling