Assessio introduceert een grensverleggende oplossing voor recruitment en talentmanagement die de manier waarop je werft verandert. Deze nieuwe innovatie combineert de wetenschap van psychometrie met cutting-edge AI-technologie. Een tool die zowel flexibiliteit als gebruiksgemak biedt en jouw expertise en eisen op de voorgrond plaatst: de gloednieuwe AI-assistent van Assessio staat klaar voor al jouw recruitmentbehoeften.
Er zijn legio voordelen van het gebruik van AI binnen het HR-domein, echter moet AI wel op een juiste en verantwoorde manier ingezet worden. Om het gebruik van AI verder te reguleren werkt Europa aan een Artificial Intelligence Act (AI Act). Alex Hellemons, HR Analytics translator somt op wat de mogelijkheden zijn van AI voor HR en wat je kunt doen om je op de komst van de AI Act voor te bereiden.
Binnen de Provincie Noord-Brabant wordt al veel geëxperimenteerd met Artificial Intelligence (AI) op de werkvloer. Dit vereist andere skills van medewerkers – zowel op technologisch als niet-technologisch gebied. Hoe speel je daar als HR-professional op in en hoe neem je medewerkers mee in deze innovaties? Marcel Thaens, CIO bij de Provincie Noord-Brabant, deelt zijn ervaringen en geeft een aantal waardevolle tips.
Makkelijker en sneller PowerPoint-presentaties maken, e-mails opstellen en softwarecode schrijven. Zo'n 75.000 werknemers van Deloitte in Europa en het Midden-Oosten krijgen daarvoor een bedrijfseigen genAI-chatbot. Met een disclaimer van de werkgever met daarin de waarschuwing dat ze de output van de eigen generatieve AI (genAI) moeten controleren en valideren op accuraatheid en volledigheid zo valt te lezen op AGConnect.
Eind vorig jaar is in Brussel een akkoord bereikt over de zogenaamde AI-act. Deze EU-wetgeving introduceert nieuwe normen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen organisaties, waaronder ook in HR-toepassingen.
De meeste menselijke banen kunnen voorlopig niet op een rendabele manier vervangen worden door kunstmatige intelligentie (AI). Dat hebben onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontdekt in een van de eerste diepgaande studies naar de vervangbaarheid van mensen door AI.
Amazon heeft in Frankrijk een boete gekregen van 32 miljoen euro van de toezichthouder voor gegevensbescherming. In de distributiecentra van het concern in Frankrijk worden enkele duizenden werknemers volgens toezichthouder CNIL 'overdreven indringend' in de gaten gehouden, zonder medewerkers hierover goed te informeren.
Hoewel veel werknemers de voordelen van AI erkennen, zijn er ook zorgen over baanverlies en toenemende stress. Managementteams lijken deze zorgen minder te delen, waarbij twee derde toegeeft niet de nodige vaardigheden te hebben voor een effectieve omgang met deze technologische veranderingen.
HR-professionals kunnen goed gebruikmaken van nieuwe technologie voor de eigen prestaties en die van de organisatie te verbeteren, maar laten veel mogelijkheden onbenut. Een recente studie toont hoe HR de bijdrage aan de technologische ontwikkeling van de organisatie kan vergroten.
De introductie van generatieve algoritmen op basis van gigantische datasets raakt volgens hoogleraar Paul Boselie direct aan kernthema’s van HRM, voornamelijk op het gebied van de individuele en collectieve prestaties van werknemers.