Een kwart van de medewerkers voelt zich door de grote omvang van hun bedrijf een nummer in de organisatie en 12 procent van de bedrijven doet niets om dit vertrouwen te versterken. Dat blijkt uit onderzoek van Top Employers Institute.
Shutterstock

Veel organisaties doen wél hun best om het vertrouwen te versterken tussen management en medewerkers ten behoeve van een positieve bedrijfscultuur.

Zo wordt door een kwart (26 procent) op regelmatige basis een borrel georganiseerd om met het hele bedrijf samen te komen en wordt door 13 procent bedrijfssportdagen georganiseerd voor alle lagen in de organisatie om elkaar beter te leren kennen.

Daar staat tegenover dat bij ruim een tiende (12 procent) niets wordt gedaan om dit vertrouwen te versterken.

38 Procent geeft aan dat de laatste jaren collega’s zijn uitgevallen wegens het gebrek aan een gezonde werk-privébalans of door een burn-out

Het komt allemaal naar voren in een onderzoek van Markteffect in opdracht van Top Employers Institute onder meer dan duizend werkende Nederlanders, in bedrijven met een grootte van 250 medewerkers of meer.

Welzijn en productiviteit

38 Procent van hen geeft aan dat er binnen hun organisatie de laatste jaren collega’s zijn uitgevallen wegens het gebrek aan een gezonde werk-privébalans of door een burn-out. Het is daarom essentieel dat organisaties blijven investeren in advies en initiatieven rondom een gezonde werk-privébalans, stelt Top Employers.

Meer dan de helft (52 procent) geeft aan dat deze focus op balans helemaal niet ten koste gaat van het daadwerkelijk werken en dat welzijn en productiviteit hand in hand kunnen gaan.

Gerichte ondersteuning

Hoewel veel organisaties programma’s aanbieden om het mentale en fysieke welzijn van medewerkers te ondersteunen, is minder dan de helft (45 procent) goed op de hoogte van dat aanbod.

Tegelijkertijd is de behoefte aan gerichte ondersteuning op dit gebied groot. Werknemers willen vooral programma’s rondom persoonlijke ontwikkeling (31 procent), het omgaan met stress (25 procent) en het stimuleren van lichamelijke activiteit (24 procent).

Oprechte aandacht

David Plink, CEO bij Top Employers Institute vindt het een serieuze zaak dat een kwart van de medewerkers zich slechts een nummer voelt. “Een sterke bedrijfscultuur begint met oprechte aandacht voor mensen – niet alleen op papier, maar in de praktijk.

Of het nu gaat om meer persoonlijk contact, het versterken van vertrouwen of het ondersteunen van welzijn: organisaties hebben de verantwoordelijkheid en de kans om echt het verschil te maken. Dat begint bij luisteren, en vervolgens ook daadwerkelijk handelen. Er ligt nu voor werkgevers een duidelijke kans om het welzijnsaanbod beter af te stemmen op de behoefte en dit actiever onder de aandacht te brengen.”