
Op social media wemelt het van de video’s over de Gen Z-blik, die vaak voorkomt bij klantcontact in winkels of tijdens moeilijke gesprekken op het werk. Het is een uiting van veroordeling, verveling, onverschilligheid, domheid, of superioriteit, stellen critici volgens Forbes.
Maar experts zeggen tegen nieuwssite Business Insider dat dit te maken heeft met de ‘natuurlijke groeipijn’ van twintigers tijdens hun eerste baan en hoe Gen Z is opgegroeid.
Daarnaast, zo stellen ze de experts, is klagen over de ándere generaties van alle tijden. “Iedere generatie klaagt over de generatie onder hen”, zegt gedragspsycholoog Ellen Hendriksen tegen Business Insider.
Klinisch psycholoog Meg Jay gelooft dan ook niet dat twintigers awkward en sociaal incapabel zijn. Wat mensen volgens haar zien als ze een lege Gen Z-blik treffen, zijn jonge mensen die zich voor het eerst een weg banen op de werkvloer.
‘Starende blik is als hert dat in koplampen kijkt’
“Voor de meeste jonge werknemers is werken met mensen van andere leeftijden en generaties nieuw”, zegt ze tegen Business Insider. Een starende blik is volgens haar geen passief-agressieve houding, maar het resultaat van onzekerheid over de baan en niet weten welke houding te geven.
Joe Galvin, onderzoeker van de Amerikaanse coachingsorganisatie Vistage vergelijkt de met grote ogen starende Gen Z’er met een hert dat in komplampen kijkt. “Het is een ‘freeze-reactie’ die het gevolg lijkt van een gebrek aan sociale interactie tijdens de vormende jaren van Gen Z” legt hij uit in Forbes.
Bij die eerste baan gaat het vaak om werk met direct klantcontact, zoals in de horeca of in een winkel. Precies de plekken waar contentmakers menen de ‘Gen Z stare’ te treffen.
Wat boomer ‘afwezig’ vindt, is voor Gen Z ‘actief luisteren’
Toch kan een starende blik wel persoonlijk zijn, zegt Hendriksen, zelf ouder van twee Gen Z’ers. Volgens haar heeft deze generatie een broertje dood aan ‘alsof doen’, wat impact heeft op hun dienstverlening.
“Gen Z is minder bereid tot ‘people pleasing’ en daarmee gaat mogelijk enige professionaliteit verloren”, zegt ze.
Daarnaast moeten we volgens Hendriksen ook niet vergeten dat Gen Z veel tijd doorbrengt op schermen en minder gewend is om te reageren in echte face-to-face-situaties, waarvoor andere gezichtsuitdrukkingen en reacties nodig zijn.
Voor veel Gen Z’ers is oogcontact niet per se een teken van aandacht, zoals dat voor oudere generaties wel is, zegt Galvin. “Wat een boomer- of Gen X-manager als ‘afwezig’ kan ervaren, is voor Gen Z mogelijk een versie van actief luisteren.”
Hendriksen stelt ook dat we de impact van de coronapandemie op jonge mensen niet moeten onderschatten. Hoewel klinisch psycholoog Meg Jay weigert te geloven dat Gen Z’ers beschadigd of onderontwikkeld zijn door de pandemie.
Wat de oorzaak van de Gen Z stare ook is, het is belangrijk om mensen te voorzien van de communicatievaardigheden die ze nodig hebben om te kunnen floreren op de arbeidsmarkt, vinden de experts. “En dat doe je door de juiste toon aan te slaan, niet door ze te bespotten.”
4 manieren om Gen Z positief te benaderen
Sujay Saha, CEO van het Amerikaanse consultancybedrijf Cortico-X, pleit in Forbes om het negatieve imago van Gen Z een positieve draait te geven in de organisatie.
“Probeer te begrijpen hoe de unieke eigenschappen van Gen Z het bedrijf verder kunnen helpen, in plaats van te zeggen dat deze generatie doelloos is en moeilijk om mee te werken.”
Als organisatie kun je de volgende vragen stellen:
- Gen Z vindt authenticiteit belangrijk en stelt hoge eisen aan merken en die ze kopen en promoten. Hoe kunnen wij als organisatie aan de norm voldoen?
- Gen Z functioneert minder goed in een hiërarchische structuur. Hoe kunnen we de samenwerking zo organiseren dat ze zich eigenaar voelen van een proces?
- Gen Z is ongeduldig. Hoe bouwen we agile werkmodellen waarbij je snel kan leren, testen en herhalen?
- Gen Z leunt sterk op peers en social media. Kan Z de socialmediamarketing van jouw organisatie een boost geven?
Volgens Galvin willen Gen Z’ers begeleiding, niet micromanagement. En ze waarderen betekenisvol werk, niet alleen een salaris. Hij raadt leiders aan om in te zetten op het het cultiveren van een open werkcultuur, waarin dialoog mogelijk is en waarin verwachtingen duidelijk zijn. Ook moeten ze bereid zijn te evolueren in hun leiderschap, nu jongere generaties de arbeidsmarkt op stromen en opklimmen binnen organisaties.
De grappen over Gen Z horen bij de neiging van mensen om dingen belachelijk te maken die ze niet begrijpen, schrijft Forbes. Maar experts zijn er “collectief van overtuigd dat werkgevers het zich niet kunnen veroorloven om de generatie die in 2030 de werkvloer zal domineren, verkeerd te begrijpen en te beoordelen”.