
Dat blijkt uit de zesde editie van de jaarlijkse Diversiteit & Inclusie Benchmark van Highberg.
Het aandeel respondenten dat zichzelf inclusief vindt nam toe van 63 procent naar 70 procent. Zij zetten zich bewuster in voor concreet inclusief gedrag, zoals het actief luisteren naar andere perspectieven, het vermijden van uitsluitende taal en het zichtbaar ondersteunen van collega’s met een andere achtergrond, identiteit of mening.
Tegelijkertijd daalt het percentage medewerkers dat zich volledig geïncludeerd voelt: van 66 procent naar 63 procent. Deze tegenstelling kan volgens de onderzoekers deels worden verklaard doordat medewerkers zichzelf vaak positiever beoordelen dan collega’s dit ervaren, mede onder invloed van sociale wenselijkheid.
Maatschappelijke ontwikkelingen
Ook zorgen maatschappelijke ontwikkelingen voor extra druk op de werkvloer: zo geeft 29 procent van de werknemers in Nederland aan dat externe gebeurtenissen hun werkomgeving beïnvloeden.
Maatschappelijke polarisatie (45 procent) en de weerstand tegen D&I-initiatieven in de Verenigde Staten (30 procent) zijn belangrijke bronnen van spanning binnen organisaties. Dit geldt met name voor medewerkers die aangeven dat recente maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen invloed hebben op hun werkomgeving.
Ook de oorlog in Oekraïne en aandacht voor nieuwe Europese wetgeving zoals de EU Pay Transparency Directive worden door medewerkers genoemd als factoren die de interne cultuur beïnvloeden.
Minder vrij om zich over D&I uit te spreken
Wat kan wel en wat kan niet? Vooral medewerkers van internationale bedrijven ervaren hier onzekerheid over. Jongere medewerkers, vrouwen en mensen met een bi-culturele achtergrond geven vaker aan dat collega’s positievere meningen hebben ontwikkeld. Mannen en oudere medewerkers daarentegen signaleren vaker een negatieve kentering. Een op de drie medewerkers voelt zich daardoor minder vrij om zich over D&I uit te spreken.
Gezonde organisatiecultuur
Gido van Puijenbroek, Managing Partner People Analytics & Research bij Highberg: “Juist in tijden van maatschappelijke onrust is het essentieel om D&I op een doordachte manier te verankeren in beleid, leiderschap en dagelijkse routines. Niet als reactie op trends of verplichtingen, maar als een wezenlijk onderdeel van een gezonde en veerkrachtige organisatiecultuur.”
Moet een organisatie publiekelijk positie innemen of juist neutraal blijven? Hoe ga je om met medewerkers die uitgesproken meningen hebben, zonder dat dit de sociale veiligheid schaadt? En hoe bied je ondersteuning aan medewerkers die worstelen met stress door wereldgebeurtenissen? In deze eendaagse training krijg je concrete handvatten om goed voorbereid met deze uitdagingen om te gaan.