
Gen Z (1997-2012) staat er niet goed op als je het het generatieonderzoek van Ormit Talent onder ruim 1.200 werkende Nederlanders mag geloven. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de babyboomers (1946-1964) en gen X (1965 – 1980) samenwerken met gen Z het lastigst vindt (resp. 58 en 56%).
Zelfs millennials (1981-1996), die qua leeftijd het dichtst bij gen Z staan, ervaren de samenwerking met de jongste generatie niet altijd als soepel: 43 procent noemt gen Z de meest uitdagende generatie om mee op te trekken op de werkvloer.
Vraag je gen Z’ers naar hun ervaringen met andere generaties, dan vinden zij dat de samenwerking met de oudste generatie op de werkvloer, de babyboomers, het moeilijkst verloopt (44%).
Zij werken het liefst samen met millennials (52%). Opvallend, want andersom is dit dus niet het geval.
Voorkeur voor eigen generatie
De voorkeur van babyboomers gaat in dit onderzoek uit naar gen X. De helft van de babyboomers (48%) voelt zich comfortabel met deze ‘gedreven en pragmatische’ generatie.
Gen X’ers denken hier niet hetzelfde over. Zij trekken graag op met collega’s uit hun eigen generatie (64%). Ze voelen zich namelijk beter bij collega’s ‘die dezelfde levenservaring hebben en in dezelfde tijd zijn opgegroeid’.
Ook millennials staan hier zo in: zestig procent geeft aan zich het meest verbonden te voelen met leeftijdsgenoten.
Generatiemanagement
Deze voorkeuren, die soms ook gebaseerd zijn op vooroordelen, kunnen leiden tot uitdagingen in bijvoorbeeld communicatie, samenwerking of aansturing. Hoe hiermee om te gaan? Volgens generatie-expert en sociaal psycholoog Kim Jansen is generatiemanagement ten onrechte een ondergeschoven kindje. Zij geeft in haar boek Het generatie-effect richtlijnen en concrete aanbevelingen om generatiemanagement strategisch en beleidsmatig toe te passen. Maar ook zonder beleid kun je al direct wat meer wederzijds begrip kweken. Jansen: “Laat ze samen naar een klant gaan, een project starten, een nieuw idee uitwerken, feedback aan elkaar geven.”
Wetenschappers op hun beurt doen generatieverschillen af als een mythe, omdat bewijs ervoor ontbreekt. Maar op veel werkvloeren worden generatiegerelateerde discussies gevoerd of wordt onbegrip ervaren. Iris Gündel van Voorkans, stelt dat de generatiebril wel zinvol is om mee naar de cultuur te kijken en die te veranderen. In een eerder interview op HR Praktijk geeft zij in de praktijk succesvol gebleken handreikingen voor een open gesprek.
LEES OOK: Generatiediversiteit als bron voor organisatiegroei en -ontwikkeling bij de Jong & Laan
Hoe goed generatiemanagement organisaties toekomstbestendiger maakt