Het loonstrookje moet zo eenvoudig en compact mogelijk worden, zodat het in de toekomst desgewenst per sms of tweet verzonden kan worden. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de zogeheten ‘uniformering van het loonbegrip’. De belastingdienst werkt hier verder aan, schrijft de Volkskrant.
De loonstijgingen gaan niet mee met het tempo van de inflatie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de cao-lonen met 1,1 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. De prijzen stegen dit jaar daarentegen met gemiddeld twee procent.
Wat kunnen werkgevers doen aan werknemers die naar hun idee te veel tijd besteden aan privé-surfen op internet? In de wet staat dat loon de tegenprestatie vormt voor daadwerkelijk gepresteerde arbeid. Op grond daarvan kan een werkgever loon terugvorderen van een werknemer die veel werktijd gebruikt met rondsurfen op het internet.
Werknemers die onvoldoende tegemoet worden gekomen in flexibel werk maken de meeste kans op burnoutklachten. Dit blijkt uit TNO-onderzoek ‘Arbeidsvoorwaarden in goede aarde’. Hiervoor werden 22.000 werknemers gevraagd naar hun wensen wat betreft arbeidsvoorwaarden.
Binnen de financiële dienstverlening werden in 2010 in totaal minder korte termijn bonussen verstrekt, maar de basissalarissen gingen omhoog. Dat blijkt uit Mercer’s ‘Pan-European Financial Services Remuneration survey’. Voor 2011 verwachten de onderzoekers een stijging van 2,5 procent.
Werkgevers, die de werkkostenregeling toepassen, hebben te maken met de vrije ruimte (werkkostenforfait). Die ruimte mogen zij vrij besteden aan vergoedingen, ter beschikking stellingen en verstrekkingen aan hun werknemers. De hoogte van dit werkkostenforfait is momenteel 1,4% van de totale loonsom. Met de invoering van het uniform loonbegrip stijgt het werkkostenforfait van 1,4% naar 1,5%.
Volgens de wet is de werkgever verplicht om een schriftelijke specificatie van het uitbetaalde loon aan de werknemers te vertrekken. Sinds 1 juli 2010 is aan het artikel toegevoegd dat de loonstrook ook elektronisch mag worden verstrekt.
Nederlandse bedrijven neigen steeds vaker naar het belonen van hun werknemers volgens het Angelsaksische model. Binnen dat model ligt er meer nadruk op het individu, op de waarde in de markt en op prestatiebeloning.
De Belastingdienst heeft het hoger beroep inzake de lunchkilometers verloren. Wat inhoudt dat lunchkilometers met terugwerkende kracht zakelijke kilometers zijn. De VAvdZ verzamelt mogelijke claims.
Bent u bekend met de werkkostenregeling? Uit de nieuwe ICT-Barometer van Ernst & Young blijkt dat slechts 15 procent van de managers en professionals op de hoogte is van de nieuwe fiscale regels rondom werkkosten. En als ze al op de hoogte zijn wordt de werkkostenregeling als complex ervaren.