Ondanks de huidige negatieve geluiden over de Nederlandse economische situatie, blijken sommige afdelingen binnen bedrijven voorzichtig optimistisch over groei. Zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat het optimisme onder CFO’s en HR-managers is gegroeid in het afgelopen half jaar. Zij hebben voldoende vertrouwen in de groei van Nederland (74 procent) en in de groei van het eigen bedrijf (81 procent). Daarnaast zijn meer bedrijven voorzichtig van plan salarissen te verhogen (24 procent). Dit blijkt uit de ‘Personeelsbarometer 2013’ van Robert Half.
Philips-werknemers krijgen de komende twee jaar 6,1 procent loonsverhoging. Wel gaan ze gefaseerd pensioenpremie betalen.
De helft van de werknemers met een in 2013 afgesloten cao krijgt geen collectieve loonsverhoging. Daar waar het loon wel stijgt is dit minder dan in 2012. Wel komen meer dan in voorgaande seizoenen afspraken over eenmalige uitkeringen voor. Afspraken over duurzame inzetbaarheid daarentegen nemen af. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse voortgangsrapportage over het cao-seizoen.
Op verzoek van staatssecretaris Weekers van Financiën heeft Actal vorige maand over de verkenning ‘Aan het werk met de werkkostenregeling’ advies uitgebracht over de plannen voor de vereenvoudiging van de werkkostenregeling (WKR). Uiterlijk in 2015 moeten alle bedrijven de WKR gebruiken.
Bij de belastingdienst zijn circa 10.000 bezwaarschriften tegen de crisisheffing ingediend. Om de bulk aan bezwaarschriften snel te kunnen behandelen heeft de fiscus een speciaal adres ingesteld.
Beloningsprogramma’s worden vaak onvoldoende doordacht opgezet. Ze hebben voor medewerkers wel positieve bedoelingen, maar in de praktijk zijn zij vaak inefficiënt en kunnen in sommige gevallen zelfs een ongunstige impact te hebben. Dat is de mening van de Amerikaan Jeff Haden, auteur van onder meer boeken over management en investeren.
Het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen is de afgelopen jaren verkleind. Onvoldoende vindt PvdA en wil daarom dat organisaties de verschillen in het beloningsbeleid in het jaarverslag opnemen en dat de medezeggenschap bij dat beleid een grotere rol (instemmingsrecht) krijgen.
Nederlandse werknemers zijn bescheiden en solidair. Een derde is bereid om salaris in te leveren, als ze daarmee collega’s in dienst kunnen houden die om bedrijfseconomische redenen op de schopstoel zitten. Bovendien zijn we terughoudend in het vragen van salarisverhoging en vinden we het meestal terecht wanneer we minder verdienen dan een collega. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend werknemers, uitgevoerd in opdracht van consumentenbudgetsite GewoonOverGeld.nl.
De economische crisis en het maatschappelijke debat over beloningen hebben geen negatieve invloed op de behoefte van werkgevers om hun medewerkers variabel te belonen. De afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat een deel van de salarissen variabel heeft gemaakt stabiel gebleven. Dat blijkt uit het AWVN-onderzoek ‘Variabele beloning in tijden van crisis’.
Nederlandse vrouwen verdienen in iedere beroepsgroep gemiddeld minder loon dan mannen. In sommige beroepen loopt de loonkloof op tot meer dan 18 procent. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en de arbeidsmarkt in Nederland.