Ondanks de economische rugwind van de laatste jaren gaan werknemers er niet op vooruit qua loon. Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed onder 1000 werknemers. Bijna de helft van de werknemers geeft daarin aan (45 procent) al minstens twee jaar geen loonsverhoging te hebben gekregen. Verder blijkt uit het onderzoek dat veel Nederlanders hun werk zo leuk vinden dat ze blijven doorwerken als het voor het geld niet meer hoeft.
Gelijk werk wordt voortaan gelijk beloond bij APG. Ruim 125 vrouwelijke medewerkers van de pensioenuitvoerder ontvingen eerder dit jaar een brief waarin staat dat hun salaris per 1 juni is verhoogd. Hun beloning is op hetzelfde niveau gebracht als dat van mannelijke collega’s met vergelijkbare functies, ervaring en dienstjaren. Tegelijk neemt APG maatregelen om dit thema duurzaam op te lossen.
Een groot deel van de werknemers in Nederland ontvangt eind deze maand netto minder vakantiegeld dan vorig jaar. Terwijl vrijwel alle werkende Nederlanders profiteren van lagere belastingen op loon, staat daar een hoger belastingtarief op het vakantiegeld tegenover voor inkomens vanaf 34.000 euro per jaar. Vooral werknemers met hogere inkomens gaan dit merken.
Ruim één op de vijf werkende Nederlanders wil in 2019 bij zijn werkgever om salarisverhoging vragen. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is populair als voornemen, een kleine 30 procent zegt dit van plan te zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders mikt het komende jaar op een betere balans tussen werk en privé.
Werkgevers betalen in 2019 meer voor hun personeel. Weliswaar dalen de sectorpremies, maar werkgevers zijn meer kwijt aan andere algemene bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de algemene werkloosheidspremie (Awf).
Het netto bedrag dat onderaan de streep op de loonstrook staat, stijgt in 2019 voor vrijwel alle werknemers. Met name personen met een laag of midden inkomen profiteren van de lagere belasting. Daar tegenover staat een hoger belastingtarief op vakantiegeld en bijzondere beloning zoals een 13e maand zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.
De meeste Nederlandse werknemers zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Zij kunnen 1,0 tot 2,5% meer netto loon tegemoet zien in januari 2019 dan in december 2018. De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.
Hoe kun je met een modern belonings- en arbeidsvoorwaardenbeleid een aantrekkelijke werkgever zijn en ook de bedrijfsstrategie ondersteunen? Beloningsspecialist en docent HR Academy Esther Flipse legt aan de hand van vijf concrete voorbeelden uit hoe je dit efficiënt en effectief kunt toepassen.
Een bonus of leaseauto om medewerkers vast te houden. Hierbij denkt u misschien in eerste instantie aan sectoren als de ICT of financiële dienstverlening. Maar door de huidige krapte op de arbeidsmarkt komen deze beloningsinstrumenten ook steeds vaker voor in een sector als de bouw. Bij sleutelfuncties als ontwikkelaars, projectcoördinatoren en 3D-ontwerpers wordt de beloning steeds vaker bepaald op basis van benchmarks.
Niet op basis van een loongebouw en periodieken, maar je collega's je salaris laten bepalen? Het gebeurt bij Keytoe, een bedrijf met 45 medewerkers in Maassluis dat is gespecialiseerd in marketing, ICT en organisatiepsychologie. Via de zelf ontwikkelde SentimentsApp stemmen collega's daar elke maand over elkaars loon.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.