Volgens recente peilingen verkeert één op de tien huishoudens in financiële problemen. Er bestaat een kans dat ook u werknemers heeft met schulden, of aan wie loonbeslag is opgelegd. Die problemen worden vaak meegenomen naar het werk. En niet zelden lopen de zorgen zo hoog op dat mensen zich ziek melden. Hoe kunt u juist deze medewerkers ondersteunen?
Millennials, personen geboren na 1980, zullen de komende jaren het grootste gedeelte van de arbeidsmarkt uitmaken. Deze generatie, ook wel Generatie Y genoemd, is opgegroeid met het internet en daarom gewend om anders te communiceren dan hun voorgangers.
Nederlandse werknemers willen graag flexibel werken en doen dit vaak ook zo blijkt uit het onderzoek 2014 Connected World Technology Final Report van Cisco onder 3.000 werknemers uit 15 landen. Zo zegt 74 procent de vrijheid te willen om te werken waar en wanneer ze willen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mexico waar 81 procent juist gaat voor de 9-to-5 werkdag.
Het verzuim onder werkzame Nederlanders is gedaald ten opzichte van vorig jaar zo blijkt uit onderzoek van Flycatcher onder 1200 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. Verder komt naar voren dat verzuim direct wordt beïnvloed door betrokkenheid en werkdruk en dus niet alleen afhankelijk is van ziekte of gezondheidsproblemen.
Als internationaal concern heeft Cargill te maken met wetgeving in 67 landen. Dat weerhoudt het voedingsmiddelenconcern er niet van om voor Europa één HR business service center te ontwikkelen in Bulgarije. Global doen wat global kan, al blijft er ook een lokale HR-organisatie over. “HR is bij Cargill vooral strategisch. We centraliseren waar mogelijk, of outsourcen.” Bij Robidus bijvoorbeeld…
De AOW-leeftijd wordt versneld verhoogd in 2016 is in het regeerakkoord afgesproken. Er is alleen nog geen wetsvoorstel voor ingediend. D66 wil nu snel duidelijkheid en dient daartoe een motie in.
De campagne Check je werkstress van het ministerie van SZW is te eenzijdig gericht. "De vraag is: wie is 'je' in het motto? Dat moet ook de werkgever zijn, maar op dit moment wordt er te veel gericht op de werknemer," aldus hoogleraar werk- en organisatiepsychologie Michiel Kompier in gesprek met Nu.nl.
Als werkgever kan u soms de wens hebben het werkrooster van uw personeel te wijzigen. Maar mag u dit zomaar doen? En moeten uw werknemers hier dan mee akkoord gaan? In de rechtspraak zijn criteria ontwikkeld waaraan getoetst kan worden of een werkgever eenzijdig een roosterwijziging mag doorvoeren.
Een werkneemster bij Bol.com is het niet eens met een eenzijdige wijziging van haar individuele bonusregeling. Met verwijzing naar de arbeidsovereenkomst stelt de werkneemster dat de aanpassing te laat is geschied. De kantonrechter beoordeelt of sprake is van wijziging van omstandigheden dat Bol.com als goed werkgever een wijzigingsvoorstel mocht doen en of het voorstel redelijk is.
Per 1 januari 2014 is de stamrechtvrijstelling vervallen. Een (ex-)werknemer kan er dan niet meer voor kiezen om zijn ontslaguitkering te krijgen in de vorm van een voor de loonheffingen vrijgesteld stamrecht (aanspraak op periodieke uitkeringen). De ontslaguitkering kan vanaf 2014 alleen nog genoten worden in de vorm van een belaste uitkering.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.