Het aantal ritten in het woon-werkverkeer met de auto, fiets en ov in Nederland is ten opzichte van 2021 met ruim 7,5 miljoen per week gestegen. Voor korte ritten kiezen mensen steeds vaker de fiets. Maar ook het thuiswerken blijft populair. Dat blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Vrouwen in de EU hebben veel meer kans om ongewilde seksuele aandacht te krijgen dan mannen. Ook krijgen zij veel vaker te maken met intimidatie en pesterijen. Vooral eerstelijnsmedewerkers hebben hier last van.
HR speelt een essentiële rol in het voorkomen van en het reageren op grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe stimuleer je als HR-professional een veilige werkcultuur? Welke interventies kun je ondernemen en hoe ga je om met weerstand? En hoe herken je en reageer je op zorgwekkende signalen?
Monitoring van werknemers door hun werkgevers neemt sterk toe zo signaleerde vakcentrale CNV onlangs. Gezien de hoeveelheid mensen die door hun werkgever worden gecontroleerd, lijken werkgevers massaal de wet te overtreden aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Monitoring van werknemers is echter niet per definitie verboden, zo nuanceert werkgeversvereniging AWVN.
Werknemers die een misstand zien, hoeven dat niet meer intern te melden. Ze mogen dat voortaan ook melden buiten het bedrijf. Ook uitzend- of oproepkrachten hebben inmiddels dit recht. Het zijn de meest opvallende veranderingen van de Wet bescherming klokkenluiders, die op 18 februari j.l. in werking is getreden. De nieuwe vereisten op een rij. Inclusief een checklist opstellen van een klokkenluidersregeling.
Mensen die vaak thuiswerken, hebben meer kans op lichamelijke klachten dan mensen die op locatie werken zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Maatregelen kunnen dit voorkomen. Bijvoorbeeld om werknemers aan te zetten wandelen tot vast onderdeel van de werkdag te maken. Enkele tips.
Het kabinet wil grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aanpakken met een actieprogramma met vijf 'actielijnen'. Enkele punten uit het actieprogramma waar werkgevers het meeste mee te maken gaan krijgen.
Vertrouwenspersonen krijgen steeds meer meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Maar wat houdt grensoverschrijdend gedrag precies in en hoe verloopt het na een melding?
Het woon-verkeer neemt toe en dat vraagt om een mobiliteitsplan. Het wordt steeds drukker op de weg en het gevoel van verkeersveiligheid neemt af, blijkt uit een onderzoek van Interpolis. Echter, blijkt uit de Interpolis BedrijvenMonitor dat slechts een klein deel van de ondernemers een mobiliteitsplan heeft. En dat terwijl locatieonafhankelijk werken en het rijden in een bedrijfsauto een uitgelezen kans biedt om hier duidelijke afspraken over te maken.
Werkgevers en HR-professionals weten lang niet altijd hoe ze moeten omgaan met seksuele intimidatie op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek én de praktijk. Ook na de grote aandacht voor seksuele intimidatie in de media is er op de werkvloer nog weinig veranderd. Zo speelt momenteel de zaak van de hoogleraar van Universiteit Leiden die jarenlang zijn gang kon gaan. De universiteit ging niet serieus om met klachten en heeft de academicus nog altijd niet ontslagen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling