Het aantal adviesverzoeken dat binnenkomt bij het Huis voor Klokkenluiders is boven verwachting hoog. Dat staat in het eerste jaarverslag van het Huis voor Klokkenluiders dat op 13 maart is gepresenteerd. In het eerste halfjaar namen ruim 500 werknemers contact op met het Huis voor een verzoek om advies. Dat is ongeveer het dubbele van het aanvankelijk verwachte aantal adviesverzoeken.
Van de werknemers in magazijnen en werkplaatsen zegt 11 procent dat het wachten is op een ernstig ongeluk op het werk, omdat de veiligheid te wensen overlaat. Vooral vloeistoffen en chemische stoffen blijken een belangrijk veiligheidsrisico te vormen. Dit blijkt uit onderzoek van Manutan onder ruim 1200 werkende Nederlanders, waarvan zo’n 700 in magazijnen en werkplaatsen.
Slapen is essentieel om goed te functioneren, maar een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Tien procent van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid, ruim anderhalf miljoen mensen. In de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar voelt ruim een kwart zich doorgaans slaperig, onder veertigplussers zelfs een derde. Wat kun je zelf aan slapeloosheid doen? En hoe kun je als werkgever een bijdrage leveren aan een betere nachtrust voor je medewerkers?
De nieuwe Arbowet, die per 1 juli 2017 ingaat, schrijft een prominentere rol toe aan de preventiemedewerker. Met als doel dat deze nog beter wordt ingezet om de werkgever te ondersteunen bij de zorg voor de dagelijkse arbeidsveiligheid en -gezondheid van alle medewerkers. Wat betekent dit voor uw organisatie? En hoe kunt u uw preventiemedewerker(s) helpen die zwaardere rol goed in te vullen?
De Eerste Kamer stemde op 24 januari in met de voorgestelde aanpassingen in de Arbowet. Dat betekent dat de vernieuwde Arbowet ingaat op 1 juli 2017. Een belangrijke doelstelling is om beroepsziekten sneller op te sporen. Nu wordt jaarlijks bij circa 200 op de 100.000 werknemers een beroepsziekte geconstateerd, met in 60 procent van de gevallen verzuim of arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Betere preventie kan veel leed en kosten besparen. Hoe gaat de vernieuwde Arbowet hierin voorzien? En wat is uw rol als werkgever?
Wat kunt u verwachten van de wijziging van de Arbowet, die vanaf 1 juli 2017 ingaat? Wat betekent dit voor HR, de preventiemedewerkers, OR en natuurlijk uw medewerkers? Hoe kunt u zich hierop goed voorbereiden? In het webinar dat gehouden werd op 23 maart j.l. ging Peter van den Hout (hoofdredacteur HR Praktijk) in gesprek met Wilco de Bree, Bedrijfsarts bij Arbo Unie en Giel Beijer, Arbeidshygiënist bij Arbo Unie.
Op 23 december 2016 is in Haarlem het convenant over de Academische Werkplaats tussen Arbo Unie en VUmc feestelijk ondertekend door ir. Wim Schimmel, CEO Arbo Unie, en prof. dr. Allard van der Beek, hoofd afdeling Sociale Geneeskunde, VUmc. Binnen de Academische Werkplaats werken onderzoekers met professionals uit de praktijk samen aan de bevordering van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. De oprichting van de Academische Werkplaats door Arbo Unie en VUmc verstevigt de samenwerking en borgt deze op een structurele manier.
Bijna hetzelfde aantal werknemers geeft aan dat de werkgever weinig tot geen aandacht heeft voor de ergonomie op de werkvloer. En 18 procent zegt er niets van omdat ze niet als klager te boek willen staan. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan onder ruim 1200 werknemers van kantoren, werkplaatsen en magazijnen.
Inventarisatie van risico’s is verplicht: ook voor het brede en verborgen risico van middelengebruik. Het voeren van een restrictief beleid ten aanzien van alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer helpt bedrijven bij het waarborgen van de veiligheid.
Op 24 januari 2017 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de gewijzigde Arbowet aangenomen. Dit betekent dat de nieuwe Arbowet vanaf 1 juli 2017 ingaat.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling