De belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht per 1 juli 2017.
De Werkhervattingsregeling voor Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) is veranderd. U betaalt, net als voorheen, als werkgever tien jaar de WGA-doorbelasting als een zieke medewerker in de WGA terechtkomt. Sinds 1 januari maakt het echter niet meer uit of uw medewerker een vast- of een zogenaamd flex contract heeft. Ook als uw werknemer ziek uit dienst gaat omdat er bijvoorbeeld sprake was van een tijdelijk contract komt een eventuele WGA uitkering maximaal 10 jaar voor uw rekening.
Onlangs heeft Arbo Unie als een van de eerste dienstverleners in de bedrijfsgezondheidszorg het ISO 27001 certificaat behaald voor het omgaan met vertrouwelijke informatie. Dit certificaat staat voor het procesmatig beveiligen van de gegevens van klanten, cliënten en medewerkers. Informatiebeveiliging en privacy zijn hierbij essentieel. ‘Als een van de eerste arbodienstverleners in Nederland hebben we voor onze gehele organisatie alle regelgeving geïmplementeerd en de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om vertrouwelijke informatie te beschermen’, aldus Wim Schimmel, CEO van Arbo Unie.
Slechte werkomstandigheden hebben een negatieve invloed op werknemers. Dit leidt tot ziekte, demotivatie, of zelfs het vertrek van werknemers. Oorzaken zijn bijvoorbeeld warmte, te weinig ruimte of zelf gevaarlijke omstandigheden. Geluidsoverlast blijkt de nummer 1 kwelling voor werknemers te zijn.
Werknemers hechten vandaag de dag meer waarde aan gezondheid en welzijn, zowel in het privéleven, als op de werkvloer. Dat is niet zo gek, want de grenzen tussen werk en privé worden steeds vager. Eén van de vier werknemers beschrijft zichzelf echter als iemand die thuis wel gezond leeft, maar op het werk ongezond blijkt uit recent onderzoek van Fellowes.
Geluidoverlast door collega’s staat bovenaan als factor die de meest negatieve invloed heeft op de productiviteit. Driekwart van de Nederlandse werknemers werkt in een open kantoorruimte en 61 procent geeft aan middelmatig of veel geluid te ervaren.
Vanaf 1 juli gaat de vernieuwde Arbowet in. De nadruk komt meer op preventie te liggen en medewerkers en OR krijgen meer inspraak, zoals het recht op een second opinion. Naar aanleiding van een internetconsultatie is het ontwerpbesluit van de wet nu op enkele punten inhoudelijk aangepast of van een nadere toelichting voorzien.
Stress is een veel voorkomende oorzaak van werkgerelateerd ziekteverzuim. Promovenda Aniek Lentferink van de Universiteit Twente onderzoekt hoe wearables, zoals smartwatches, werknemers kunnen helpen bij stress. Uit haar onderzoek waaraan 76 medewerkers van de universiteit meededen, bleek dat de meesten positief reageerden op de inzet van wearables. Vooral het bevorderen van de gezondheid en meer bewustwording werden veel genoemd.
De laatste jaren komt weer veel productiewerk terug uit lagelonenlanden naar Nederland. Daarmee groeit het aantal robots in de industrie. Ook in sectoren als de landbouw en de zorg zijn robots in opkomst. Door razendsnelle technologische ontwikkelingen worden deze machines bovendien steeds geavanceerder – en dus ingewikkelder om te besturen. Welke risico’s brengt dit met zich mee? En hoe kun je die tot een minimum beperken?
Het wetsvoorstel van de gewijzigde Arbowet is op 24 januari 2017 door de Eerste Kamer aangenomen. De nieuwe Arbowet gaat in vanaf 1 juli 2017. In de nieuwe Arbowet komt meer aandacht voor preventie en krijgen de medewerkers en het medezeggenschapsorgaan meer inspraak. Wat betekent dat voor uw organisatie? En wat betekent dit voor uw (lopende) contracten?