Om de toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk te verstevigen gaat de Inspectie SZW extra medewerkers werven zo staat te lezen in het Meerjarenplan 2019-2022 en het Jaarplan 2019. Werkgevers en werknemers die zich meer bewust zijn van het belang van veiligheid in hun bedrijf. En die zich actief inzetten voor het voorkomen van ongevallen, arbeidsuitbuiting en andere misstanden. Dit zijn enkele, belangrijke maatschappelijke effecten die de Inspectie SZW de komende jaren wil bereiken.
Het is deze week de Week van de Werkstress. Niets om van in de stress te schieten, maar wel een mooi moment om eens wat extra aandacht te besteden aan het voorkomen van stress en het bevorderen van plezier op het werk. Uit ‘The Workforce View’ van ADP blijkt namelijk dat een op de tien werkende Nederlanders zich dagelijks gestrest voelt.
“Werkstress wordt op een verkeerde manier beoordeeld en behandeld. Er wordt niet naar de juiste oorzaken gekeken en dus worden ook niet de juiste behandeling en preventie ingezet,” aldus Prof. dr. Van Rhenen, Chief Health Officer bij Arbo Unie. Volgens de hoogleraar wordt vooral gekeken naar belasting versus belastbaarheid, terwijl werkstress vaak een gevolg is van te weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties.
Het lijkt wel een epidemie: per jaar blijft werkend Nederland ruim zeven miljoen dagen thuis vanwege werkstress. Dat is 16 procent van het totaal aantal verzuimdagen. Dan kun je de oorzaken proberen weg te halen, maar in deze hectische tijd ontkom je bijna niet aan stressfactoren. Richt je daarom vooral ook op het vergroten van de veerkracht in je organisatie.
Klachten die voortvloeien uit fysieke belasting, liggen aan de basis van 29,8 procent van het werkgerelateerde verzuim: 18,5 procent komt door zwaar werk, 11,3 procent door repetitief werk (NEA, 2017). Daarmee staat fysieke belasting, na werkstress, op de tweede plaats van werkgerelateerde verzuimoorzaken. Hoe krijg je daar als organisatie grip op, welke risico’s zie je misschien over het hoofd? En hoe zorg je voor de duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers?
Organisatieveranderingen zijn aan de orde van de dag. Een van de veel voorkomende gevolgen daarvan is dat rollen in de organisatie verschuiven. Medewerkers houden dezelfde functietitel maar krijgen heel andere taken dan ze gewend zijn. Zo krijgen leidinggevenden de rol van facilitator en ambassadeur, docenten die van coach en inhoudsdeskundigen worden netwerkers. Hoe help je hen te groeien in die nieuwe rol?
Na de invoering van de vernieuwde Arbowet op 1 juli 2017 hebben werkgevers en arbodienstverleners tot 1 juli 2018 de tijd gehad om contracten aan te passen. De vernieuwde Arbowet geeft meer rechten en plichten aan alle betrokken partijen. Dit zijn niet alleen werkgevers en werknemers, maar ook arbodienstverleners en deskundigen.
Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet volledig van kracht. Uit een verkennend onderzoek onder het mkb en grootbedrijf blijkt dat met name bij het midden en klein bedrijf nog werk aan de winkel is als het gaat om de invoering van de wijzigingen uit de Arbowet aldus het ministerie van SZW.
Thuiswerken wordt steeds populairder en daarom is het essentieel voor werknemers om te leren hoe ze gezond, gelukkig en productief kunnen blijven werken terwijl ze thuiswerken. Profiteer van deze 7 tips.
Zonlicht is van levensbelang. Het geeft energie, helpt de biologische klok te reguleren en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De keerzijde van de medaille is dat blootstelling aan zon en hitte ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Hoe bescherm je jezelf en je medewerkers hiertegen?