Arbospecialisten, waaronder arbeidshygiënisten en bedrijfsartsen, werken te vaak langs elkaar heen als het gaat om de preventie van beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit recent onderzoek dat ArboUnie uitvoerde in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA).
Achmea is sinds 1 januari 2020 een rookvrije organisatie. Dit betekent dat roken in en om de Achmea-kantoren verboden is. Behalve voor zo’n 14.000 medewerkers geldt dat ook voor klanten, leveranciers en andere bezoekers. Achmea heeft vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn, Leeuwarden, Leiden, Leusden, Tilburg en Zeist.
Het type arbeidsrelatie is van invloed op de arbeidsomstandigheden. Flexwerkers (uitzendkrachten, oproep- en invalkrachten) doen vaker gevaarlijk of fysiek zwaar werk dan werknemers in vaste dienst. Maar vaste werknemers hebben vaker veel en emotioneel zwaar werk. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de SER.
Werken is topsport. Met dat thema gingen ruim 200 medewerkers van 14 VCO-scholen in het oosten van het land op 4 oktober aan de slag tijdens hun jaarlijkse professionaliseringsdag. De workshops, verzorgd door experts van Arbo Unie en dochter BeLife, gaven deelnemers handvatten om zelf de regie op hun vitaliteit te nemen. En wierpen direct vruchten af.
Teamdagen, heisessies, studie- en professionaliseringsdagen: het zijn mooie gelegenheden om even afstand te nemen van de werkpraktijk en te werken aan een nieuwe strategie, inhoudelijke verdieping, toekomstplannen en innovatie. Ook duurzame inzetbaarheid leent zich goed als thema voor zo’n dag – de VCO-dag is hiervan een schoolvoorbeeld. Hoe pak je dat aan?
Onder druk komen vaak mooie prestaties tot stand. Met gezonde werkdruk is dan ook niks mis. Maar doe je een te groot beroep op je medewerkers, dan slaat werkdruk om in stress en gaan de prestaties, productiviteit en gezondheid eronder lijden. Medewerkers minder of lichtere taken geven is niet altijd een haalbare kaart, en bovendien vaak niet de beste oplossing. Kijk liever naar de inzet van energiebronnen in het werk.
Inpak- en sorteermachines, medische apparatuur, industriële robots, transportbanden: machines zijn steeds geavanceerder en ingewikkelder om te besturen. Ook inzichten over veilig werken veranderen hierin mee. De Europese Commissie bereidt dan ook een herziening van de Richtlijn Machineveiligheid voor. Hoe veilig zijn de machines in jouw organisatie? En minstens zo belangrijk: hoe veilig wordt ermee gewerkt?
Ook dit jaar is Stoptober de periode waarin rokers massaal samen stoppen met roken. Samen stoppen blijkt veel effectiever dan individuele pogingen. Nederland telt zo’n 3 miljoen rokers, van wie een derde elk jaar minstens één keer probeert om ervan af te komen. Hoe kun je je rokende medewerkers helpen te stoppen? En waarom zou je dat als werkgever willen?
Na een iets te gezellig feestje zit er de volgende ochtend waarschijnlijk nog steeds alcohol in je bloed. Cannabis, MDMA, cocaïne en andere drugs kunnen zelfs dagen na gebruik in het lichaam blijven hangen. Hoe signaleer je of medewerkers incidenteel onder invloed werken of mogelijk zelfs problematisch innemen? Is dat jouw zaak en wanneer en hoe grijp je in?
Ruim 1 op de 3 werkgevers in ons land heeft geen regels voor de medewerkers over het smartphonegebruik in de auto. Bij 35 procent van de bedrijven wordt van collega’s verwacht dat ze altijd binnen een half uur reageren op een berichtje, ook als ze onderweg zijn in de auto. Dat blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) lanceert daarom een nieuwe campagne gericht op werkgevers: MONO zakelijk.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling