Banen waarbij werknemers een ongelimiteerd aantal verlofdagen krijgen nemen toe in Nederland. Tussen juni 2016 en mei 2017 groeide het aantal banen met onbeperkte vakantiedagen met 58% ten opzichte van de 12 maanden daarvoor (van 77 naar 122). In het afgelopen jaar (juni 2017 tot mei 2018) steeg het aantal verder met nog eens 88% (van 122 naar 230).
Maar liefst 81 procent van de Nederlandse kantoormedewerkers stelt dat de samenwerking met collega’s voor verbetering vatbaar is. Beter luisteren is de meest genoemde verbetering, kort gevolgd door meer openheid en feedback. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van TrainTool, trainingsbureau in grootschalige soft skills-ontwikkeling, onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.
In mei is het voor de meeste werkgevers weer zo ver: het vakantiegeld moet uitbetaald worden aan het personeel. 8% vakantiegeld over het brutoloon, uitkeren in mei. Het lijkt misschien een vast gegeven maar er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Zo kun je als werkgever het vakantiegeld bijvoorbeeld ook in termijnen betalen en is de regelgeving voor vakantiegeld over overuren sinds 1 januari veranderd. 5 tips van Monsterboard.
Het kabinet is van plan een fiscale regeling voor buitenlandse werknemers, de zogenaamde 30%-regeling, per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar. Hiermee heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Snel van Financiën ingestemd. De verkorting gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen.
Om met rapper Bizzey te spreken: het antwoord op de vraag is ja. Ja, empathie is te ontwikkelen en ja, dat wil je. Verschillende onderzoeken tonen een positief verband met relaties, creativiteit, sfeer en productie op de werkvloer en daarbuiten. Nederlandse medewerkers missen deze eigenschap echter in hun collega’s, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd blijkt dat slechts 10% van de menselijke empathie genetisch bepaald is. Maar hoe kun je die empathie trainen bij je medewerkers?
Nadine, Tim en Khadija zijn drie schoonmakers die het zat zijn. Ze zitten in het schoonmakersparlement en strijden voor een nieuwe cao. Leon Verdonschot volgt ze een jaar lang tijdens hun werk, thuis, acties en parlementszittingen.
Discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten: het kan op elke werkplek voorkomen. Veel organisaties hebben één of meerdere vertrouwenspersonen aangewezen waar medewerkers terechtkunnen die last hebben van ongewenste omgangsvormen. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om de positie van vertrouwenspersonen te versterken. Hoeveel ruimte krijgen ze in uw organisatie?
Onlangs gelezen in Intermediair: 'Werkgever moet werknemer fantastische belevenis bieden.' Ik geloof heilig in werkgeluk, maar dit gaat mij toch wat te ver. Kom op zeg, we zijn de Efteling niet. Voor fantastische belevenissen gaan we naar Kaatsheuvel, of naar Disneyland. Naar je werk ga je voor betekenis en voldoening, voor plezier met collega’s, voor dingen doen die nut hebben, voor jezelf uitdagen en ontwikkelen. Daarin faciliteren, dat is de taak van de werkgever.
Het was al aangekondigd in het regeerakkoord: de huidige WWZ, de regels op het gebied van flexwerk en het ontslagrecht gaan weer (deels) op de schop. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start hiervoor met de internetconsultatie voor zijn nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De minister wil het wetsvoorstel vóór de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer.
Welkome werknemers zijn blije werknemers. Al met kleine interventies kunt u een groot verschil maken in de beleving van medewerkers. Die tevreden medewerkers genereren tevreden klanten en dat resulteert weer in een succesvolle organisatie. En vergeet niet dat deze employee experience al begint bij het sollicitatieproces, de candidate journey.