De werkkostenregeling (WKR) moet aantrekkelijker worden voor het mkb. Hiertoe wil staatssecretaris Frans Weekers van Financiën de regeling vereenvoudigen. De komende weken krijgt het bedrijfsleven de verbetermogelijkheden voorgelegd. Om helderheid en voldoende voorbereidingstijd te bieden, verlengt de staatssecretaris de keuzeperiode tot 1 januari 2015.
Nu er een akkoord is tussen de sociale partners over doorwerken na het 65e jaar, zal een nieuw kabinet zich gaan buigen over deze kwestie. Doorwerken na het 65e jaar is overigens nu al mogelijk, maar daar zitten wel haken en ogen aan.
Veel werkgevers hebben behoefte aan een flexibel personeelsbestand. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan daarbij een nuttig instrument zijn.
Een nieuwe werknemer claimt het resterende ouderschapsverlof dat hij niet bij zijn vorige werkgever heeft genoten. Is dat correct?
Een nieuw gezicht op de werkvloer is meestal zeer welkom. U weet echter als geen ander dat er een aantal administratieve verplichtingen voorafgaat aan de indiensttreding. In deze checklist zijn de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.
Is degene die u inhuurt voor een klus nu werknemer of opdrachtnemer? Een belangrijke vraag, omdat er afhankelijk van het antwoord wél of juist geen loonheffing moet worden ingehouden op de vergoeding. Sinds een paar jaar kunt u de vraag met meer zekerheid beantwoorden met de Verklaring arbeidsrelatie. De VAR: uw ‘verzekeringspolis’.
Vanaf de dag dat u een werknemer in dienst neemt, bent u naast ondernemer ook werkgever. Van de ene op de andere dag heeft u de zorg voor de veiligheid en het welzijn van deze werknemer en loopt u financiële risico’s. Werknemers kunnen door ziekte of arbeidsongeschiktheid hun productiviteit verliezen, terwijl de loonkosten doorlopen. Er zijn ook andere risico’s, want werknemers kunnen bijvoorbeeld schade veroorzaken en frauderen. De wetgever verplicht u de premies voor de werknemersverzekeringen te bekostigen. Daarnaast kunt u op vrijwillige basis de ‘zorg’ voor uw werknemers en hun naasten uitbreiden met een goed en doordacht arbeidsvoorwaardenpakket met onder meer dekkingen voor inkomensrisico’s.
In veel contracten is een proeftijd opgenomen, maar vaak weten werkgever en werknemer niet aan welke spelregels een proeftijdbeding moet voldoen. Een overzicht.
Bij het sluiten van een arbeidsovereenkomstbesteden werkgever en werknemer vaak alvast aandacht aan het pensioen. Bijvoorbeeld het ouderdomspensioen, het nabestaanden- en wezenpensioen, en soms een regeling die het mogelijk maakt om eerder te stoppen met werken. Deze voorzieningen staan los van overheidsvoorzieningen, zoals de AOW en een uitkering op basis van de Algemene nabestaandenwet. De overheid wil dat werknemers tot hun 65ste betaalde arbeid verrichten. Dit betekent dat pensioenregelingen op dit moment uit moeten gaan van een pensioenleeftijd van 65 jaar.
In de Belastingverkenning voor de eenentwintigste eeuw hebben de staatssecretaris en de minister van Financiën beschreven dat het wenselijk zou zijn de lijfrenteaftrek onder de zogeheten oudedagsparaplu uit te breiden. Op die manier zou een meer gelijke behandeling ontstaan tussen eigen spaarvoorzieningen en verschillende producten voor de oudedagsvoorziening. Ook kan zo verdere flexibilisering van dit soort voorzieningen worden bewerkstelligd.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.