Bij ziekte kunt u een werknemer het beste alvast vervangend werk laten doen, in plaats van te wachten tot hij helemaal beter is om aan de slag te gaan in zijn huidige functie. Binnen zes maanden voelen werknemers zich dan zowel lichamelijk als geestelijk stukken beter.
UWV heeft voor 2011 de premie van het WGA-risico (regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikte) vastgesteld. De verzekerde gaat gemiddeld 0,62 procent premie betalen. UWV heeft de lastendekkende WGA-premie voor 2011 vastgesteld op 0,53 procent. Daarbovenop komt nog 0,09 procent die door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is vastgesteld.
Oneigenlijke ziekmeldingen - het zogenoemde ‘zwart verzuim’ - leveren Europese werkgevers jaarlijks een kostenpost op van meer dan 40 miljard euro. In Nederland gaat het om een kostenpost van zo’n drie miljard euro.
U kunt meer besparen op uw verzuimkosten dan u misschien wel denkt. Juist in deze tijden waar iedere euro telt, is het belangrijk om uw besparingsmogelijkheden op een rij te hebben. Welke besparingsopties heeft u wat verzuim betreft?
Een gemiddelde organisatie heeft voor ruim vijf procent van haar personeelsbestand geen (extra) kosten bij ziekte. Deze werknemers hebben de zogenaamde ‘no-risk’-status doordat zij arbeidsgehandicapt of structureel functioneel beperkt zijn.
FNV-hoofdbestuurder Leo Hartveld vindt dat deeltijd-WW vanaf 1 januari 2010 verlengd moet worden. Hij verwacht dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het niet met hem eens is. "Donner is nooit de man van deeltijd-WW geweest," aldus Hartveld.
De Q-koorts vormt met zes doden en 450 ziekenhuisopnames een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan de Mexicaanse Griep. De maatregelen tegen de Q-koorts schieten echter tekort. Zeker als je ze afzet tegen de maatregelen tegen de Mexicaanse griep.
MKB-Nederland wil een spreiding van de extra premielasten WGA (Wet werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) over een aantal jaren. Volgens de werkgevers is de forse premiestijging van de WGA veroorzaakt door misramingen van het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en moeten werkgevers daarvoor nu bloeden.
Het UWV heeft de nieuwe rekencijfers 2010 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de publieke premie WGA fors verhoogd wordt voor veel werkgevers. Privaat verzekeren verdient zich hierdoor nog meer terug aldus Diana Bossema van HR-adviesbureau Robidus.
Als een werknemer vanwege ziekte zijn eigen werk (zogenaamde bedongen arbeid) niet kan verrichten, moet de werkgever het salaris 104 weken doorbetalen en moeten beide partijen aan reintegratie meewerken. Wat als iemand wordt omgeschoold maar daarna ook voor de nieuwe bedongen arbeid ziek wordt?