Door de vergrijzing dreigen de Ziektewet, de Werkloosheidswet, de Arbeidsongeschiktheidswet en de Nabestaandenwet onbetaalbaar te worden. Deze wetten moeten dus worden aangepast. Daarvoor pleit minister Henk Kamp van Sociale Zaken in de Volkskrant.
HR-functionarissen verwachten dat de aandacht voor gezondheidsbeleid ondanks de economische crisis zal groeien. De nadruk zal steeds meer verschuiven naar gezondheids- en vitaliteitsprogramma’s, ook al daalt het ziekteverzuim bij veel bedrijven – een neveneffect van de crisis.
In vergelijking met voorgaande jaren verzuimden Nederlanders op het werk in 2010 minder. Het totale verzuim nam af tot 3,8 procent. De dag met het minste verzuim in 2010 was 2 augustus, op 3 december was het verzuim het hoogst. Dat blijkt uit een analyse van ArboNed van de verzuimcijfers, gebaseerd op de ruim 70.000 aangesloten werkgevers en 1,3 miljoen werknemers.
In de eerste week van de Olympische Spelen is het aantal verzuimmeldingen gedaald. Zes op de duizend werknemers hebben zich ziek gemeld. Normaal melden acht op de duizend werknemers zich in de zomermaanden ziek. Het verschil kan worden verklaard door het feit dat werknemers zich steeds minder ziekmelden als gevolg van de economische onzekerheid.
Een werkgever mag niet zelf vaststellen of de werknemer na een ziekmelding wel of niet arbeidsongeschikt is. Dit is voorbehouden aan een bedrijfsarts. De werkgever mag niet zonder toestemming van de werknemer ziektedagen als vakantiedagen aanmerken.
De Tweede Kamer is onlangs akkoord gegaan met wijzigingen in de Ziektewet (ZW). Het is aannemelijk dat werkgevers in 2014 een hogere ZW-premie moeten betalen als zij veel tijdelijke werknemers in dienst hebben. Zowel de hoogte als de duur van de ZW-uitkering wordt dan afhankelijk van het arbeidsverleden van de werknemer.
Als een re-integratiecoach adviseert een arbeidsongeschikt geraakte werknemer geen begeleiding te bieden, besluit de organisatie geen outplacementtraject te starten. Dit gaat echter tegen het advies van de bedrijfsarts in.
Het MKB lijkt het verzuimprobleem te onderschatten. Van de MKB’ers in Nederland denkt 43 procent niets te kunnen besparen door verzuim aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd.
Drie op de vijf ondernemers vinden dat zij zich met een ongezonde levensstijl van een werknemer mogen bemoeien, ook als die geen aantoonbare invloed op de werkprestaties heeft. Lijdt het werk wel onder factoren als roken, alcohol of ongezond eten, dan vindt maar liefst 92 procent het gerechtvaardigd een medewerker daar op aan te spreken.
Bent u werkgever en bevinden zich onder uw werknemers nog levenslopers? Houd dan rekening met mogelijke extra premielasten werknemersverzekeringen. Per 1 januari 2013 treedt de WUL in werking. De WUL regelt de toepassing van de omkeerregel met betrekking tot de premies werknemersverzekeringen voor de levensloopregeling.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.