Een onderzoek onder HR-professionals naar de wijze waarop werkgevers langdurig verzuim tegengaan levert opmerkelijke uitkomsten. Minder dan een derde van de organisaties voert proactief beleid om te hoge werkdruk te voorkomen. En slechts één op de vijf leidinggevenden is in staat om dreigend langdurig verzuim tijdig te herkennen. Kortom: Werk aan de winkel!
Verzuim binnen een organisatie is niet te vermijden. Medisch gezien is dat zelfs onmogelijk. Een deel van het verzuim is werkgerelateerd, met name op die categorie kunt u veel invloed uitoefenen. U kunt bijvoorbeeld de werkdruk verlagen; de belangrijkste oorzaak van uitval.
Werkgevers doen nog niet voldoende om stress op de werkvloer tegen te gaan. Een derde van de werkgevers (34%) heeft volgens de werknemers weinig tot geen interesse in het geestelijk welzijn van hun werknemers.
In 2016 gaf ruim 18 procent van de vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar aan last te hebben van psychische vermoeidheid door het werk. Minstens een paar keer per maand voelden zij zich emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag, zo blijkt uit cijfers van CBS en TNO. De klachten hangen samen met de ervaren mate van zelfstandigheid in werksituaties.
Hoe ondersteun je je zieke werknemer optimaal in zijn herstel als je niet eens meer mag vragen wat hem mankeert? Deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe privacywet.
Volgens het CBS en TNO heeft 14 procent van de Nederlandse werknemers last van burn-out en overspannenheidsklachten. VEERTIEN procent, één op de zeven medewerkers. Meer dan een miljoen en inmiddels beroepsziekte nummer één in Nederland. Het aandeel psychische beroepsziekten was in 2017 goed voor 42 procent (tegen 34 procent in 2014). Psychische gevallen worden zwaarder en de lengte van het verzuim de afgelopen jaren wordt steeds langer. Wat is er aan de hand in onze professionele samenleving?
74 procent van de Nederlanders meldt zich niet ziek bij (lichte) griep. Dat blijkt uit landelijk onderzoek in opdracht van HR-bureau Tentoo, onder meer dan duizend Nederlanders. Opmerkelijk is dat 62 procent vindt dat een financiële bonus bijdraagt aan het terugdringen van ziekteverzuim.
Werkgevers hebben mogelijk jarenlang duizenden euro’s teveel betaald aan de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Met die premie verzekeren zij hun werknemers onder meer tegen de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
Het aantal jonge mensen dat met een burn-out thuis zit, neemt toe. Een van de voornaamste oorzaken vormt het gebruik van smartphones zo meldt recruitmentorganisatie Hays. Door de mobiele bereikbaarheid voelen medewerkers de druk om permanent bereikbaar te zijn en klanten of collega's direct terug te mailen of te woord staan. Ook buiten kantoortijden, als ze ziek zijn of op vakantie. Enkele maatregelen die HR kan nemen om verdere toename te voorkomen.
De grote druk op de arbeidsmarkt stelt veel werkgevers voor acute problemen. Steeds vaker hebben ze te maken met mensen die langdurig uitvallen. Hoe kun je werken aan optimale inzetbaarheid van je werknemers?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling