Het gemiddeld verzuimpercentage in Nederland daalde in juni 2021 verder naar 4,2% (ten opzichte van 4,3% in mei 2021). Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep. In lijn met de stijging van het aantal landelijke coronabesmettingen zien de arbodiensten het verzuim als gevolg van corona vanaf 26 juni weer toenemen. Datzelfde geldt voor het aantal besmettingen via personen buiten het gezin, waaronder collega’s. De herinvoering van thuiswerken als norm moet deze toename weer afremmen.
Werknemer zelf? De huisarts? Of misschien werkgever? Uitgangspunt is natuurlijk dat werknemer zelf degene is die zich ziek meldt. Aan de wijze waarop kan werkgever redelijke voorschriften verbinden.
De privacywetgeving, AVG, stelt dat informatie omtrent iemands gezondheid strikt privé is. Dit betekent onder andere dat de werkgever niet mag weten wat de oorzaak is van de ziekmelding. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete opgelegd aan een organisatie die de verzuimoorzaak en andere gezondheidsgegevens vastlegde in hun administratie.
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in 2020 gestegen tot 4,7 procent, het hoogste sinds 2003. Dit betekent dat van elke duizend te werken dagen er 47 werden verzuimd wegens ziekte. In 2019 was het verzuim nog 4,4 procent. Net als de twee jaren ervoor was het verzuim in de zorg het hoogst. Werknemers gaven het vaakst aan te verzuimen vanwege griep of verkoudheid. Ruim 2 procent van de werknemers gaf aan te hebben verzuimd met klachten die werden veroorzaakt door het coronavirus.
36% van de werkenden kampt met steeds meer werkstress, naarmate de crisis langer duurt. 42% doet het werk met minder plezier en ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 leden.
Uw verzuimprofiel zegt meer over uw organisatie dan u misschien denkt. Een hoge meldingsfrequentie zegt bijvoorbeeld iets over de verzuimcultuur. Het verzuimprofiel van uw organisatie geeft ook informatie over de duurzame inzetbaarheid van uw organisatie op de langere termijn. Verzuim is daarmee niet alleen een onderwerp van gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende maar een onderwerp dat ook thuishoort aan de directietafel. Met andere woorden: Verzuimpreventies, zet in op data.
In april 2021 steeg het gemiddeld verzuimpercentage in Nederland naar 4,5%, het hoogste niveau sinds de eerste coronagolf in maart 2020. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep. Hiermee lijkt de piek van de derde golf te zijn bereikt. Werkend Nederland bereidt zich weer voorzichtig voor op het organiseren van werk na corona. Hét moment om afspraken te maken over de ideale mix van werken vanuit huis en op kantoor.
Door de coronacrisis komen duizenden langdurig zieke werknemers financieel in de knel. Het CNV pleit dan ook voor een verlenging van de loondoorbetaling van deze groep. De overheid moet werkgevers hierin compenseren aldus de vakbond.
Het komt regelmatig voor dat werknemers langdurig arbeidsongeschikt zijn. Jaarlijks raken krijgen bijna 50.000 werknemers een WIA-uitkering van het UWV toegekend (bron: UWV). Zijn werkgever en werknemer na twee jaar ziekte helemaal klaar met elkaar? Meestal wel, maar niet in alle gevallen. In dit artikel bespreek ik diverse aspecten waar werkgever én werknemer rekening mee moeten houden.
Bij Albert Heijn werken 1.900 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het creëren van een inclusieve werkomgeving is een samenspel van verschillende activiteiten, van buddyprogramma’s en e-Learnings, tot optimaal benutten van subsidiemogelijkheden, legt Simone Jansen uit: 'Het lijkt dan over subsidies en geld te gaan, maar uiteindelijk gaat het om die inclusiviteit. Doordat we zorgen dat het geld terechtkomt waar het hoort kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen op hun eigen niveau kunnen werken.'