Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2008
  • Gabor Mooij

Ziek van verveling

Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat zo'n 15 procent van het kantoorpersoneel ziek is doordat ze zich vervelen op hun werk. Een dergelijke bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out, want daarbij worden mensen ziek door teveel werk. Dat melden GezondheidsNet en DAG.

Beeld Ziek van verveling

De Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin, schrijvers van het boek Diagnosis Boreout, onderzochten de verveling van ruim honderd managers, bankiers, pr- en communicatie-medewerkers. Ze deden dit in vervolg op een Amerikaans onderzoek uit 2005 naar tijdverspilling. Volgens dit onderzoek besteedde een derde van de 10.000 respondenten twee uur van hun werkdag aan privé-zaken.

 

Bore-out

Volgens Werder en Rothlin vervelen veel mensen zich zelfs dermate dat het ze ziek maakt. Het niets doen levert namelijk net zoveel stress op als teveel werk doen. De bore-out die door teveel verveling ontstaat, kenmerkt zich door moeheid, irritatie en lusteloosheid. In de ochtendkrant DAG stelde directeur Dirk Gorthuis van het Nederlands Psychologen en Coaching Bureau dat het bij bore-out niet om een nieuw verschijnsel gaat. "Dat slaat op een medewerker die jarenlang onder niveau werkt of alleen routinematig, en daardoor lusteloos wordt op de werkplek. De symptomen zijn hetzelfde als bij een burn-out: vermoeid, geagiteerd en soms zelfs depressief."

 

Tip

Houd signalen in de gaten of uw medewerkers wel werk op hun niveau doen. U doet er verstandig aan dit ook na te gaan tijdens functioneringsgesprekken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.