Logo
  • Nieuws
  • 29 december 2008
  • Lianne Bouman

WGA-premie 2009 bezwaartermijn verloopt

Weet u of u misschien al jaren te hoge premies WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) betaalt? Realiseert u zich dat een foute WGA-berekening tien jaar kan doorlopen en dat een fout van 10.000 euro kan oplopen tot een totale premielast in tien jaar van meer dan 100.000 euro? Als u snel bent, kunt u nog net bezwaar maken.

Beeld WGA-premie 2009 bezwaartermijn verloopt

Uitvoeringsinstituut UWV beheert sinds 2006 de werkhervattingskas waaruit de uitkeringen voor de WGA worden betaald. UWV heeft in drie jaar tijd een overschot van € 137 miljoen gecreëerd, zo blijkt uit rapportages van de uitkeringsinstantie. Een kwart van dat overschot wordt gebruikt om de WGA-premies te verlagen in 2009.

 

In een artikel in de Financiële Telegraaf zegt Theo van Dillen - directeur van Human Capital Scan, een bedrijf dat WGA-premies controleert - dat het schrijnend is dat veel ondernemingen al jaren een te hoge WGA-premie betalen. Hij weet inmiddels dat er op 16 verschillende onderdelen gecontroleerd moet worden of de berekening klopt. Van Dillen tipt dat een fout in de premiedifferentiatie weliswaar tien jaar kan doorlopen, maar dat correcties met terugwerkende kracht mogelijk zijn.

 

Bezwaar maken kan nog

De periode waarbinnen gefundeerd bezwaar kan worden gemaakt loopt voor de meeste ondernemers begin januari af. Ga naar de site van UWV als u bezwaar wilt maken. Op de beschikkingen staan de exacte termijnen vermeld waarbinnen bezwaar mogelijk is.

 

Tip

De controle van de premie voor de WGA richt zich veelal slechts op een juiste verwerking in het salarissysteem. Geef daarom uw gespecialiseerde (belasting)adviseur de opdracht een volledige inhoudelijke controle van de WGA premie te laten uitvoeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.