Logo
  • Nieuws
  • 8 februari 2011
  • Lianne Bouman

Voorkom een boete, controleer uw sectoraansluiting

Controleert u regelmatig of de sectoraansluiting van uw onderneming nog klopt? Elke sector kent een eigen tarief. Zeker als er binnen uw organisatie wijzigingen hebben plaatsgevonden, kan het zijn dat u in een sector met een hogere of een lagere premie werknemersverzekeringen terecht bent gekomen. Controle voorkomt dat u een (dure) correctie en boete krijgt of te veel betaald.

Beeld Voorkom een boete, controleer uw sectoraansluiting

In november van elk jaar stelt Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de hoogte van de WW-sectorpremie voor het komende jaar vast. De hoogte van de sectorpremie is afhankelijk van het werkloosheidsrisico voor de desbetreffende sector en wordt door UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgesteld. Uw sector bepaalt de hoogte van de premie WW-Wgf/Sectorfonds en, voor een deel, de hoogte van de premie WAO/WIA.

Loonheffingennummer

De inhoudingsplichtige krijgt van de Belastingdienst een loonheffingennummer; voor elke premiegroep wordt een loonheffingennummer uitgereikt en binnen dit nummer kunnen dan meerdere subnummers worden toegekend, die vaak sectorgerelateerd zijn. Voor de werknemersverzekeringen zijn alle ondernemingen verdeeld in sectoren.

 

Elke sector bestaat uit een of meer bedrijfs- of beroepstakken of gedeelten daarvan. Elk bedrijf is verplicht (van rechtswege) aangesloten bij een van de sectoren. Bij welke sector, is afhankelijk van de werkzaamheden die worden verricht. Uitgangspunt is dat werkgevers met dezelfde werkzaamheden bij dezelfde sector zijn aangesloten.

 

Zolang uw ondernemingsactiviteiten niet structureel wijzigen, blijft de vastgestelde sectoraansluiting van kracht. Wijzigen de activiteiten structureel, dan moet u binnen 14 dagen schriftelijk om een nieuwe beoordeling van de sectoraansluiting verzoeken. Er wordt dan een nieuwe beschikking afgegeven door de Belastingdienst.

Let op

Als u er vanuit gaat dat uw organisatie in een sector met een lage sectorpremie valt, dan kan de Belastingdienst u een correctie en een boete opleggen. De correcties kunnen flink in de papieren lopen.

Tip

U vindt in tabel 20 van het Handboek loonheffingen 2011 de sectorindeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.