Logo
  • Nieuws
  • 2 juni 2008
  • Lonneke Gillissen
  • Bron: de Volkskrant

Verlaging uitkering ‘jeugd-WAO’ van de baan

De WAO-uitkering voor jonggehandicapten, de Wajong, blijft op 75 procent van het minimumloon. CDA-minister Donner (Sociale Zaken) komt tegemoet aan de eis van de PvdA om de uitkering niet te verlagen. Wel moet tweederde van de nieuwe Wajongers vanaf 2010 aan het werk.

Beeld Verlaging uitkering ‘jeugd-WAO’ van de baan

De meest betrokken ministers zouden daar donderdag een akkoord over hebben bereikt. Vorige week ontstond in de coalitie een conflict, toen uitlekte dat Donner de aanvullende uitkering wilde verlagen naar 70 procent van het minimumloon. Een ‘onbegaanbare weg’, oordeelde PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer.

 

Experimenten

Donners plan blijft nu goeddeels overeind, maar hij doet een aantal concessies aan de PvdA. De uitkering gaat niet omlaag. Bovendien wordt op de wens van de PvdA ingegaan om experimenten te starten waarbij gemeenten de Wajong uitvoeren in plaats van de nationale uitkeerder UWV.

 

Definitief
Het kabinet houdt de rest van Donners plannen staande. Zo krijgt tweederde van de nieuwe aanvragers vanaf 2010 een baan aangeboden. De overheid regelt aanpassingen op de werkplek, jobcoach en vervoer, en een loonkostensubsidie voor de werkgever. De Wajonger verdient zo tenminste 20 procent van het minimumloon zelf (200 euro). Van alle eigen verdiensten daarboven mag hij de helft houden. De definitieve keuring verschuift van 18 naar 27 jaar, om te voorkomen dat iemand te vroeg wordt afgeschreven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.