Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2009
  • mr. E. Glaser, 2blegal Advocaten

Third opinion: werknemer tóch ziek

Bedrijfsarts en UWV WERKbedrijf oordelen dat een werknemer niet ziek is, maar twee jaar na dato oordeelt UVW bij de WIA-aanvraag anders op basis van nieuwe medische inzichten. De werknemer vordert niet betaald loon en krijgt gelijk.

Beeld Third opinion: werknemer tóch ziek

Omdat een werknemer in strijd met de geldende bedrijfsautoregeling handelt, moet hij zijn leaseauto inleveren. Omdat hij een auto nodig heeft bij het uitoefenen van zijn functie, wordt hem een andere functie aangeboden in de binnendienst. De werknemer meldt zich ziek. De bedrijfsarts vindt dat werknemer zijn werk gedeeltelijk moet hervatten.

 

Er ontstaat een onopgelost verschil van inzicht en de werkgever stopt het betalen van het loon. De werknemer verzoekt UWV WERKbedrijf om een second opninion. Het UWV acht werknemer arbeidsgeschikt, maar de werknemer hervat de werkzaamheden niet. Op verzoek van de werkgever ontbindt de kantonrechter vervolgens de arbeidsovereenkomst.

WIA-keuring
In het kader van een WIA-keuring oordeelt het UWV twee jaar na de ontbinding dat werknemer destijds weldegelijk arbeidsongeschikt was. Het UWV baseert zich op nieuwe medische inzichten. De werknemer vordert niet betaald loon. De rechter oordeelt dat werknemer inderdaad ziek was en dat hij daarom recht had op doorbetaling van het loon. Hoewel de werkgever mocht afgaan op de oordelen van de bedrijfsarts en UWV WERKbedrijf, mag het risico van het wijzigen van inzichten volgens de rechter niet voor rekening van werknemer komen.

 

Kantonrechter Amsterdam, 26 oktober 2009 (nog geen LJN bekend)

 

Tip: De werkgever draagt het risico als later komt vast te staan, in dit geval door nieuwe medische inzichten twee jaar na dato, dat de werknemer weldegelijk arbeidsongeschikt is, ook al is het moeilijk om hier op te anticiperen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.