Logo
  • Nieuws
  • 29 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

Reminder: ziek- en hersteldmelding verandert

Ter herinnering: werkgevers moeten nu uiterlijk in de 13e week een zieke werknemer aanmelden bij UWV. Per 1 november 2008 is de wetgeving veranderd. Vanaf dat moment hoeft u pas uiterlijk in de 42e week een ziekmelding door te geven. Dat meldt het UWV.

Beeld Reminder: ziek- en hersteldmelding verandert

Ook de verplichting om een werknemer beter te melden, vervalt. Het kabinet wil met de wetswijziging de administratieve lasten voor werkgevers verminderen. Naar verwachting is een besparing van in totaal 2,2 miljoen euro mogelijk.

 

Voor u verandert vanaf 1 november 2008 het volgende:

  • Een zieke werknemer meldt u uiterlijk in de 42ste week aan bij UWV (nu is dat uiterlijk in de 13e week).
  • Als uw werknemer weer beter is, hoeft u dit niet door te geven aan UWV (nu geldt daarvoor nog wel een wettelijke verplichting).
  • U en uw werknemer ontvangen in de 44ste week een brief van UWV met daarin tips over re-integratie. De brief wijst ook op de verplichtingen van werkgevers en werknemers voor re-integratie (tot nu toe ontvangen alleen werknemers een dergelijke brief).
  • Geeft u een ziekmelding te laat door, dan kan UWV een boete opleggen van maximaal € 455,- per werknemer (nu geldt als regel dat u na 2 jaar ziekte langer loon door moet betalen).

 

Overgangsrecht

Voor verzuimgevallen van vóór 1 augustus blijven de oude regels gelden. In die gevallen heeft de werkgever namelijk al vóór de ingang van de nieuwe regeling een ziekmelding gedaan, omdat de werknemer toen al 13 weken ziek was. Maar ook voor deze verzuimgevallen geldt vanaf 1 november geen hersteldmeldingsplicht meer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.