Logo
  • Nieuws
  • 13 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

Ramadan nauwelijks van invloed op werkvloer

Onzekerheid en onduidelijk omtrent de ramadan komen vooral voort uit angst, onwetendheid en vooroordelen. Werkgevers en werknemers zouden meer de dialoog aan moeten gaan. Zo blijkt uit een expert-meeting tussen werkgevers en werknemers over de ramadan, georganiseerd door Werkgeversforum Kroon op het Werk.

Beeld Ramadan nauwelijks van invloed op werkvloer

De uitkomsten van de bijeenkomst die op 18 september jl. heeft plaatsgevonden, zijn op te vragen bij het Werkgeversforum Kroon op het Werk.

 

Belachelijk

In een eerder artikel uit De Telegraaf wordt gesuggereerd dat de islamitische ramadan tot een forse stijging van het aantal ziekmeldingen heeft geleid: ‘De stijging van het ziekteverzuim tijdens de ramadan is ten opzichte van vorig jaar slechts 20 procent en heeft bovendien grotendeels andere oorzaken’. Dat zou moeten blijken uit gegevens van twee grote verzuimcontroleurs, de VCC-Groep en CBZ Verzuimbezoeken. “Belachelijk dat dit zo in De Telegraaf wordt weergegeven”, is de reactie van de woordvoerder van CBZ Verzuimbezoeken.

 

Alerter

De ramadan heeft voor veel werknemers een negatief effect op de weerstand. Hierdoor is het aantal (spoed) verzuimcontroles elk jaar hoger dan andere periodes, net zoals bij carnaval. Beide controlediensten geven aan dat de verhoging mede veroorzaakt wordt door de weersomslag en de traditionele griepgolf. Ook geven zij aan dat werkgevers meer bewust zijn van het fenomeen ramadan en het Suikerfeest. Daardoor zijn zij alerter op de islamitische medewerkers, en worden er op verzoek van werkgevers meer controles uitgevoerd op deze doelgroep.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.