Logo
  • Nieuws
  • 28 augustus 2009
  • Gabor Mooij

Nieuwe website sociale voorzieningen

Uitkeringsgerechtigden kunnen op de site Weethoehetzit.nl zien wat hun plichten zijn als ze op vakantie gaan. Ook over andere regels over het gebruik van de sociale zekerheid schept de site duidelijkheid. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Beeld Nieuwe website sociale voorzieningen

Voor uitkeringsgerechtigden geldt een maximum aantal vakantiedagen, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt. Uitkeringsgerechtigden moeten daarom ook hun vakanties melden bij de uitkeringsinstantie. Weethoehetzit.nl lijkt een succes. Ruim 100.000 mensen bezochten de nieuwe site tussen 3 juni en 4 augustus.

 

Minder verzuim

De campagne rond Weethoehetzit.nl begon met het thema ‘Op vakantie met een uitkering’. Na de zomer gaat de campagne onder meer verder met ‘bijverdienen naast de uitkering’ en ‘de gevolgen van samenwonen met een AOW- of bijstandsuitkering’. Ook is er een deelcampagne ‘Aan de slag met buitenlands personeel’ voor werkgevers, om deze er op te wijzen dat mensen met een andere nationaliteit hier vaak niet zomaar kunnen werken.

Daarnaast licht de site werkgevers voor over het onderwerp ‘Ik wil minder verzuim door veiliger werken’. 

 

Verplichtingen re-integratie

Op het gebied van ziekteverzuim heeft u als werkgever ook de nodige rechten en plichten.

Een recht is bijvoorbeeld dat u vanaf het begin van de ziekte een second opinion mag aanvragen bij het UWV. Daarnaast heeft u het recht de loondoorbetaling te stoppen als de werknemer niet meewerkt aan de re-integratie.

 

Een plicht van u bij ziekteverzuim is onder meer dat u tijdig gegevens verstrekt aan de arbodienst of bedrijfsarts en het UWV (en eventueel uw particuliere verzekeraar) met betrekking tot ziekteverzuim binnen het bedrijf. Daarnaast moet u met de werknemer de voortgang van het re-integratieproces minimaal één keer in de zes weken evalueren. Een andere plicht is dat u tijdens een re-integratietraject steeds het re-integratiedossier moet bijhouden. Tot slot heeft u de algemene verplichtingen om het loon bij ziekte door te betalen, uw re-integratieverplichting na te komen en de werknemer passende arbeid aan te bieden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.