Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2009
  • Lianne Bouman

MKB wil spreiding van extra premielasten WGA

MKB-Nederland wil een spreiding van de extra premielasten WGA (Wet werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) over een aantal jaren. Volgens de werkgevers is de forse premiestijging van de WGA veroorzaakt door misramingen van het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en moeten werkgevers daarvoor nu bloeden.

Beeld MKB wil spreiding van extra premielasten WGA

De ondernemersorganisatie heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. "De stijging van de WGA-premie komt grotendeels doordat het UWV afgelopen jaar een te lage premie vaststelde. Het bedrijfsleven draait nu op voor de extra kosten hiervan (257 miljoen euro). Onacceptabel," aldus MKB-Nederland. In de brief aan de Tweede Kamer benadrukken de werkgevers dat de premiestijging tegen het doel van de nieuwe arbeidsongeschiktheidsregeling indruist: een lagere instroom van ‘zieke’ werknemers door een financiële tegemoetkoming voor bedrijven. Dat bedrijven gestraft worden voor de misramingen van het UWV, vindt MKB-Nederland een verkeerd signaal. In dezelfde brief stelt de werkgeversorganisatie het tijdstip, waarop de premie bekend is gemaakt, ter discussie.

 

Lastenneutraliteit

Om de crisis te lijf te gaan, heeft het kabinet gekozen voor investeringen in herstel en lastenneutraliteit. Een stijging van de WGA-premie past volgens de werkgeversorganisatie niet in dit plaatje.

 

Tip

De brief van MKB-Nederland aan de Tweede Kamer leest u hier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.