Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2009
  • Lianne Bouman

Meer tijd voor keuze tussen privaat en publiek verzekeren van WGA

Werkgevers krijgen een maand extra de tijd om te kiezen of zij hun personeel voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid verzekeren via een private verzekeraar of het publieke uitkeringsinstituut UWV. De uiterste keuzedatum is van 1 oktober verschoven naar 1 november 2009.

Beeld Meer tijd voor keuze tussen privaat en publiek verzekeren van WGA

Minister Donner (Sociale Zaken) nam dit besluit, nadat het Tweede Kamerlid Stef Blok van de VVD hem erop had geattendeerd dat het UWV heel laat (11 september) de hoogte van de premies voor de regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) bekend heeft gemaakt. Volgens Blok zouden werkgevers daardoor niet de gelegenheid krijgen om een zorgvuldige keuze te maken. Ook het Verbond van Verzekeraars en MKB-Nederland lieten de minister weten dat 20 dagen een te korte periode is voor een goede afweging.

 

Premiepercentage

Het premiepercentage dat werkgevers die publiek verzekerd zijn voor de WGA in 2010 moeten gaan betalen is voor:

  • kleine werkgevers (werkgevers met een loonsom tot 730.000 euro in 2008 ) een verdubbeling van de minimumpremie van 0,27% in 2009 tot 0,59% in 2010;
  • grote werkgevers een minimumpremie van 0,06% (0% in 2009).

 

Het eigenrisicodragerschap gaat in per 1 januari of 1 juli. Werkgevers die eigenrisicodrager willen worden, moeten zich uiterlijk 13 weken voor 1 januari of 1 juli van het betreffende jaar melden bij de Belastingdienst. Als de werkgever geen of onvoldoende private verzekering heeft, moet dan ook een zekerheidstelling worden overlegd. UWV heeft 13 weken om het verzoek af te handelen.

 

Let op

Als u eigenrisicodrager wilt worden, moet u vanaf dat moment de lopende uitkeringslasten betalen. Daarnaast moet u de WGA-uitkeringen betalen van werknemers die al ziek zijn op het moment van het eigenrisicodrager worden. Dit wordt het inlooprisico genoemd. Werkgevers die het eigen risico dragen willen beëindigen, blijven verantwoordelijk voor de WGA-uitkeringen die werknemers op dat moment krijgen. Dit wordt het uitlooprisico genoemd.

 

Tip

De hogere premies van het UWV kunnen leiden tot kostenstijgingen van 120%. Verzekeringsdeskundigen menen dat vooral kleinere bedrijven de dupe zijn van de verhoogde premies.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.