Logo
  • Nieuws
  • 29 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Meer arbeidsongeschikten dan verwacht

Vorig jaar kregen 29.500 mensen een WIA-uitkering toegekend. Dat zijn er tweeduizend meer dan voorzien. En het UWV verwacht halverwege dit jaar zelfs boven de 100.000 uitkeringsgerechtigden uit te komen.

Beeld Meer arbeidsongeschikten dan verwacht

De toename valt voor een deel te verklaren door de vergrijzing, omdat ouderen een hoger risico lopen. Maar blijkt nu groter dan kon worden verwacht.

 

Ook het risico om in de WIA te belanden nam tussen 2006 en 2008 toe. Kwamen in 2006 nog 2,2 mensen per duizend werknemers in de WIA, in 2008 waren dat er 2,7. Dit is een toename van 23 procent, terwijl niet meer dan 5 procent is toe te schrijven aan de vergrijzing. Deze stijging doet zich voor in alle sectoren, maar is het grootst in de gezondheidssector, het onderwijs en de uitzendbedrijven.

 

WIA strenger dan WAO

De ‘strengere’ WIA kwam in 2006 in de plaats voor de WAO. Een groot verschil is dat mensen die voor minder dan 35 procent worden afgekeurd niet langer in aanmerking komen voor een uitkering, maar in dienst moeten blijven van hun werkgever. Onder andere hierdoor ligt het aantal werknemers dat in aanmerking komt voor een WIA-uitkering nog altijd ver onder dat van de oude Arbeidsongeschiktheidswet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.