Logo
  • Nieuws
  • 4 november 2008
  • Gabor Mooij

Managers lijden onder winter

Het koudste jaargetijde heeft een negatieve invloed op het werk van managers zo laat onderzoek van ManagementTeam zien. Volgens een deel van de managers die meewerkten aan het onderzoek komt er in de winter minder uit hun handen.

Beeld Managers lijden onder winter

Ruim een tiende van de managers uit het onderzoek ziet negatieve gevolgen van de winter voor hun werk. Ze geven aan dat er tijdens de winter minder werk uit hun handen komt of dat ze weinig energie hebben om tot actie over te gaan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de drie vrouwelijke managers last heeft van een winterdepressie. Dit is het geval bij een vijfde van de mannen. De managers noemen als kenmerken van hun winterdepressie een verlies van energie, moeheid en minder zin om iets te ondernemen.

 

Lichttherapie

Volgens psycholoog Ybe Meesters lijken de verschijnselen die de managers noemen meer op de zogenoemde winterblues dan op een winterdepressie. "Bij de winterblues heb je geen stemmingsstoornis, die wel kenmerkend is voor een winterdepressie. Ongeveer drie procent van de bevolking heeft last van een winterdepressie." Bij een winterdepressie hangen mensen volgens Meesters de hele dag op de bank en zijn ze moe, prikkelbaar en snel in tranen.

Meesters helpt mensen met een winterdepressie met lichttherapie. "Mensen met een echte winterdepressie kunnen zich moeilijker concentreren en melden zich vaker ziek. Voordat de lichttherapie was uitgevonden, kwam het nog wel eens voor dat mensen hun baan verloren of opleidingen mislukten door de winterdepressie. Die mensen zijn dus erg blij dat er nu een oplossing voorhanden is."

 

Tip

Zolang de depressie van een medewerker niet direct met zijn werk te maken heeft, is het beter dat hij zoveel mogelijk zijn werk blijft doen. Dat is beter dan dat hij thuis zit en geen afleiding of contact met anderen heeft.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.