Logo
  • Nieuws
  • 21 augustus 2009
  • mr K.P.D. Vermeulen, GMW Advocaten

Loondoorbetaling: pas op voor start nieuwe periode van 104 weken

Als een werknemer vanwege ziekte zijn eigen werk (zogenaamde bedongen arbeid)

niet kan verrichten, moet de werkgever het salaris 104 weken doorbetalen en moeten beide partijen aan reintegratie meewerken. Wat als iemand wordt omgeschoold maar daarna ook voor de nieuwe bedongen arbeid ziek wordt?

Beeld Loondoorbetaling: pas op voor start nieuwe periode van 104 weken

Recent speelde een zaak van een werknemer die vanwege ziekte niet meer zijn eigen werk als servicemedewerker kon verrichten. De werkgever maakte serieus werk van de reintegratie en bood de werknemer mogelijkheden voor omscholing tot kraanmachinist.

 

Loondoorbetaling

De werknemer ging ook feitelijk als kraanmachinist werken, maar meldt zich op een gegeven moment ook daarvoor ziek. Start er dan een nieuwe periode van 104 weken loondoorbetaling?

 

Omscholing

Ja, aldus het Gerechtshof Amsterdam. Het gerechtshof stelt vast dat er een voornemen van de werkgever was om de werknemer structureel te werk te stellen in de nieuwe functie van kraanmachinist. Daartoe is ook een omscholingstraject gevolgd en is de werknemer daadwerkelijk als kraanmachinist aan de slag gegaan.

 

Arbeidsovereenkomst

Kraanmachinist is daarom de nieuwe bedongen arbeid, ook al is in dit geval de arbeidsovereenkomst niet gewijzigd. Bij ziekte-uitval uit die nieuwe functie start dan een nieuwe periode van loondoorbetaling.

 

Gerechtshof Amsterdam, 21 juli 2009, LJN: BJ4534

 

De tijdens reintegratie verrichte passende arbeid kan verworden tot de nieuwe bedongen (eigen) arbeid. Bij een nieuwe ziekmelding start dan een nieuwe loondoorbetalingsperiode van 104 weken. Hierop moet een werkgever alert zijn als hij een werknemer tijdens ziekte in een andere passende functie (structureel) te werk stelt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.