Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2009
  • Tom Dobber

Geen reorganisatiestress bij eerlijke werkgever

Reorganisaties leidden in de afgelopen twee jaar bij ruim veertig procent van de werknemers tot gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Bondgenoten. Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers die banen willen schrappen, hun plannen maar beter zo snel mogelijk bekend moeten maken. Dat verlicht de stress van de werknemer en houdt hem of haar gezonder.

Beeld Geen reorganisatiestress bij eerlijke werkgever

Gezondheidsklachten zijn te voorkomen door werknemers meer inspraak en informatie te geven bij veranderingen: “Reorganisaties hebben een groot effect op werknemers”, aldus Jan Warning, directeur Bureau Beroepsziekten van de FNV en schrijver van het onderzoeksrapport. “Het is belangrijk dat werkgevers daar rekening mee houden, niet alleen in de veranderingen zelf, maar vooral in de communicatie hierover.”

 

Gezondheidsklachten

Er stond bijvoorbeeld bij een trainingsinstituut een reorganisatie op het programma. Aan een medewerkster vroeg de manager of ze een vacature in de krant wilde zetten, dat hoorde immers bij haar baan. Toen ze de tekst las, zag ze dat het om haar eigen baan ging. Ze kreeg gezondheidsklachten en nam uiteindelijk ontslag.

 

Het kan ook anders: een ICT-er hoorde ruim van te voren dat zijn baan op de tocht stond. Zijn werkgever helpt hem nu bij het zoeken naar een nieuwe baan. “Ik zie het nóg positief tegemoet en ik heb geen gezondheidsklachten”, aldus de ICT-er.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.