Logo
  • Nieuws
  • 13 mei 2011
  • Lianne Bouman

Geen kortere loondoorbetalingsplicht kleine werkgever

Minister Kamp van Sociale zaken en Werkgelegenheid voelt er niets voor de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers te verkorten. Sinds de loondoorbetalingsplicht is verlengd van één naar twee jaar (104 weken) is het langdurige ziekteverzuim gedaald en stromen minder werknemers de WIA in. Dat wil Kamp graag zo houden.

Beeld Geen kortere loondoorbetalingsplicht kleine werkgever

Hij meent dat de prikkel voor een werkgever zich voor een zo spoedig mogelijke re-integratie in te spannen, zou kunnen wegvallen als hij minder lang het loon hoeft door te betalen.

In februari j.l. stelde de SP voor de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers in te korten tot één jaar. De SP denkt dat kleine werkgevers door de plicht om 104 weken het loon door te betalen, huiverig zijn personeel in dienst te nemen.

 

Werkgeversheffing

In het SP-plan  draait de werkgever op voor het eerste ziektejaar en moet het tweede jaar worden betaald uit een algemene werkgeversheffing. Kamp schrijft in een brief  aan de Tweede Kamer er geen voorstander van te zijn.

 

Verzuimverzekering

De minister stelt dat ook kleine werkgevers zich met een verzuimverzekering kunnen indekken tegen de loonkosten bij ziekte. Hij heeft aangekondigd te willen laten uitzoeken of voor kleine werkgevers alle WGA-lasten op sectoraal niveau kunnen worden gedifferentieerd. Ook wil hij dat individuele werkgevers meer financiële verantwoordelijkheid krijgen voor de ziekte- en arbeidsongeschiktheidskosten van uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract.

 

Tip

De werkgever kan met de werknemer overeenkomen dat de werkgever voor de eerste twee ziektedagen geen loon betaalt. Deze dagen staan bekend onder de noemer 'wachtdagen' ook wel 'carenzdagen' genoemd. Ook kan worden afgesproken dat de werknemer bovenwettelijke vakantiedagen inlevert bij een ziekmelding. Dergelijke afspraken moet de werkgever altijd schriftelijk vastleggen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.