Logo
  • Nieuws
  • 26 november 2009
  • Manon Schuttrups

Eindspurt Wajong-aanvragen

In de laatste maanden van 2009 stijgt het aantal Wajonguitkering-aanvragen rap. Vanaf 1 januari 2010 geldt namelijk een nieuw, strenger regime voor ‘nieuwkomers’. Voor jonggehandicapten die nu al een uitkering hebben, verandert er niets.

Beeld Eindspurt Wajong-aanvragen

Exacte aantallen kan het UWV pas in januari geven, maar gemiddeld groeit de Wajong met ‘twee schoolklassen per dag’, ofwel een man of veertig. De UWV-kantoren in Rotterdam, Dordrecht en Almere spreken van een verdubbeling van het aantal aanvragen voor de Wajong. “Verzorgers en ouders tellen wellicht hun knopen en wegen af of de nieuwe Wajong voor hun kinderen beter of slechter uitpakt,” aldus een voorlichter van het UWV.

 

Recht op uitkering

In het huidige beleid is het zo geregeld dat iedereen die voor zijn 17de arbeidsongeschikt raakt, de rest van zijn leven recht heeft op een Wajonguitkering. En studenten die tijdens hun studie gehandicapt raken, kunnen deze uitkering tot hun 27ste aanvragen.

 

Nieuw is dat Wajongers recht krijgen op ondersteuning bij het zoeken van werk. Daarnaast worden ze in vervolg twee keer gekeurd; een voorlopige keuring op hun 18de en een definitieve op hun 27ste.

 

Verdubbeling

De regels worden aangescherpt omdat het aantal Wajongers flink stijgt. Momenteel zijn dat er 180.000, maar de voorspelling is dat dit aantal over twintig jaar ruimschoots verdubbeld is. In de Wajong zitten mensen met zowel fysieke als psychische beperkingen en met name die laatste groep neemt flink toe. Van de nieuwe Wajongers wordt 80 procent psychisch of verstandelijk arbeidsongeschikt verklaard. Het merendeel heeft een laag IQ, ADHD of een vorm van autisme.

 

Ook blijkt uit onderzoek van TNO dat deze jongeren sneller buiten de boot vallen. Dit komt doordat hogere eisen aan werknemers worden gesteld en de onderkant van de arbeidsmarkt verdwijnt. Nu werkt slechts een klein deel van de Wajongers. Minister Donner (SZ) hoopt dat door de nieuwe wet meer Wajongers aan het werk te krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.