Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2008
  • Gabor Mooij

Eerst werk dan uitkering nu ook voor Wajongers

De Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) moet vanaf 2010 uitgaan van wat jongeren met een handicap nog wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Dat vindt de ministerraad die akkoord is gegaan met een voorstel van minister Donner om de Wajong op deze manier aan te passen.

Beeld Eerst werk dan uitkering nu ook voor Wajongers

De aanpassing van de Wajong is van toepassing op nieuwe jonggehandicapten vanaf 2010. Momenteel werkt een groot deel van de jonggehandicapten met een Wajong-uitkering niet. In de huidige Wajong krijgen jongeren met een beperking al vaak rond hun achttiende de status van volledig arbeidsongeschikte. Het kabinet wil dat meer van deze jongeren gaan werken.

 

Inkomsten

De overheid vult in het wetsvoorstel het inkomen van een werkende Wajonger die tot 20 procent van het minimumloon verdient aan tot 75 procent van dat minimumloon. De Wajonger die meer dan 20 procent van het wettelijk minimumloon verdient, heeft recht op de helft van iedere 'extra' verdiende euro. Hierdoor is zijn inkomen hoger dan 75 procent van het minimumloon. Dit maakt het voordelig voor de Wajonger om meer te werken.

 

Werkregeling

Het wetsvoorstel houdt verder in dat bij jongeren met een beperking rond hun achttiende eerst wordt gekeken naar hun mogelijkheden om te werken. Deze mogelijkheden komen in een participatieplan te staan. Voor de jongeren gaat dan na school een zogenoemde werkregeling gelden. Als ze 27 zijn, vindt een definitieve beoordeling plaats van hun arbeidsmogelijkheden. De jonggehandicapten moeten eerst zelf proberen werk te vinden. Als dat niet lukt, dan kan het UWV ze helpen bij het zoeken naar een baan. Overigens krijgen jongeren waarvan duidelijk is dat ze door hun beperking nooit zullen kunnen werken, ook in de toekomst vanaf hun achttiende een volledige Wajong-uitkering.

 

Forse groei

De wetswijziging die het kabinet nu nastreeft, komt niet uit de lucht vallen. Het aantal Wajongers groeit de laatste jaren fors tot waarschijnlijk 166.000 in 2008. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bang dat het aantal oploopt naar 400.000 als het kabinet geen maatregelen neemt. Het wetsvoorstel gaat voor advies naar de Raad van State en moet daarna door het parlement worden goedgekeurd.

 

Tip

Het kan nu al aantrekkelijk voor u zijn om een jonggehandicapte aan te trekken. U heeft onder andere recht op een behoorlijke korting op de sociale premies die u als werkgever moet betalen. Het risico van loondoorbetaling bij ziekte wordt volledig door het UWV van u overgenomen voor de gehele duur van het arbeidscontract. Daarnaast trekt u een jonge werknemer aan die nog lang van waarde voor u kan zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.