Logo
  • Nieuws
  • 22 oktober 2009
  • Erik de Groot

Budget gezondheidsbeleid op peil ondanks crisis

HR-functionarissen verwachten dat de aandacht voor gezondheidsbeleid ondanks de economische crisis zal groeien. De nadruk zal steeds meer verschuiven naar gezondheids- en vitaliteitsprogramma’s, ook al daalt het ziekteverzuim bij veel bedrijven – een neveneffect van de crisis.

Beeld Budget gezondheidsbeleid op peil ondanks crisis

Dit blijkt uit de ‘HR-monitor visie op gezond bedrijf 2009’/>, een onderzoek uitgevoerd door Van Kempen Onderzoek en Advies in opdracht van H&C Health Promotion en Cenzo, Centraal Netwerk Psychologische Zorg. Ruim de helft van de 175 geïnterviewde organisaties (zakelijke en financiële dienstverlening, ICT en overheden met meer dan 200 medewerkers) ervaart effecten van de economische crisis.

 

Eén op de tien HR-functionarissen gaf aan dat het ziekteverzuim in de afgelopen periode is gedaald. Bij de zakelijke dienstverleners ervaart 24 procent een daling van het verzuim. Rogier van Hoorn/>, mede-oprichter van H&C Health Promotion: “Deels komt het doordat werknemers met klachten zich nu niet meer ziekmelden uit vrees voor ontslag. Dat kan zich in de toekomst wreken.”

 

Meer halen uit minder mensen

Voorlopig wordt er nog nauwelijks bezuinigd op het budget voor bedrijfsgezondheid. Ruim 80 procent van de ondervraagde HR-functionarissen stelt dat dit hetzelfde is gebleven. Slechts een kleine minderheid (7 procent) meldt een afgenomen aandacht door de recessie.

 

“Er wordt meer aandacht besteed aan het gezondheidsbeleid, omdat er meer gehaald moet worden uit minder mensen,” aldus Van Hoorn. “Werkgevers gaan hierdoor zorgvuldiger met werknemers om. Door de toegenomen druk op personeel neemt het risico op psychische en fysieke klachten echter toe.”

 

Andere rol HR

De nadruk in het bedrijfsgezondheidsbeleid zal in de toekomst nog verder verschuiven van curatief naar preventief. “Een kwart van de werknemers functioneert minder, maar dit wordt pas echt opgemerkt wanneer er verzuimd wordt”, aldus Int/> Pos/>, oprichtster van Cenzo. Uit het onderzoek blijkt dat er door de hogere eisen aan werknemers en de vergrijzing meer aandacht moet komen voor psychologische zorg en mental coaching.

 

Ook de rol van leidinggevende en HR zal verschuiven. Pos: “Leidinggevenden zullen steeds meer een regiefunctie krijgen. Het ontwikkelen van gezondheidsbeleid, kiezen van effectieve interventies en het smeden van samenwerkingsrelaties met zorgproviders zal vaak de taak voor de HR-manager zijn.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.