Logo
  • Nieuws
  • 5 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Bespaar verzuimkosten: verhoog de verzuimdrempel

Organisaties hebben onnodige verzuimkosten, doordat werknemers met ziekteverlof gaan terwijl ze nog kunnen werken. Hoe verhoogt u de verzuimdrempel? 

Beeld Bespaar verzuimkosten: verhoog de verzuimdrempel
  • Maak duidelijke afspraken

Laat werknemers zich ziek melden bij hun direct leidinggevende in plaats van bij de receptie. Leg deze afspraken vast in een verzuimprotocol en een verzuimprocedure.

 

  • Monitor het verzuimgedrag

Maak verzuimanalyses en stuur op de feiten. Veranderend gedrag van een medewerker voorspelt vaak aankomend frequent of langdurig verzuim. Voer preventieve gesprekken als dit verzuim dreigt. Besteed aandacht aan elke ziekmelding; hieruit kunt u opmaken of iemand verzuimt wegens ziekte of om een andere redenen, als een arbeidsconflict. Overleg in het laatste geval met de werknemer en diens leidinggevende welke oplossingen mogelijk zijn.

 

  • Goede communicatie

Voer regelmatig werkoverleg en functioneringsgesprekken. Ook door uw werknemers consequent te informeren over het doel en de resultaten van hun werk verhoogt u de betrokkenheid.

 

  • Een ontspannen en goede sfeer

Dit zorgt voor extra betrokkenheid. Datzelfde geldt voor medewerkers die trots zijn dat ze bij uw organisatie mogen werken. Verder is persoonlijke aandacht een goed middel om verzuim te voorkomen. Dit bereikt u bijvoorbeeld door medewerkers coaching op maat te geven.

 

  • Voldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden

Voer voldoende overleg om tijdsdruk te voorkomen en geef de werknemer invloed op het eigen takenpakket om eentonig werk tegen te gaan. Verder is het belangrijk dat de arbeidssituatie en taken zo veel mogelijk zijn aangepast aan de werknemer. Ook moeten de medewerkers tijdens hun werk onderling contact kunnen hebben.

 

  • Goede arbeidsvoorwaarden

Zorg bijvoorbeeld voor voldoende opleidings- en loopbaanmogelijkheden. Het is essentieel dat u rechtvaardig beloont en beoordeelt en hiervoor duidelijke criteria toepast die elke medewerker kent. Wees open over alle arbeidsvoorwaarden en bespreek onvervulde verwachtingen van werknemers met betrekking tot salaris en promotie. Ook kunt u financiële en andere arbeidsvoorwaardelijke prikkels toepassen, zoals een verzuimbonus. Zorg dan wel dat er een duidelijk verband is tussen het verzuim en de prikkel.

 

Tot slot: vaak is iemand die zich ziek gemeld heeft, nog (beperkt) in staat vervangend werk te doen. Organiseer dit goed. Houd bijvoorbeeld een lijst bij van eenvoudige klusjes tot (deel)projecten die door capaciteitsgebrek blijven liggen.

 

Tip:

Ook als u maar één of enkele werknemers heeft, is aandacht voor verzuim nodig. De valkuil in kleine organisaties is namelijk dat de werkgever denkt de werknemer zo goed te kennen, dat hij altijd weet wat er aan de hand is. En juist in kleine organisaties kan verzuim een grote impact hebben.

 

Wel of niet eigenrisicodragen?

Bij langdurig ziekteverzuim van een medewerker krijgt u te maken met de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Wat zijn de financiële consequenties voor de werkgever? Wanneer kiest u bijvoorbeeld wél of juist níet voor het WGA-eigenrisicodragerschap? Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf kunt u door de juiste keuzes te maken duizenden of zelfs honderdduizenden euro’s besparen. Het seminar ‘De financiële consequenties van de WIA op een rij’ van HRpraktijk biedt u de kennis die nodig is om dit soort afwegingen te maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.