Logo
  • Nieuws
  • 6 april 2010
  • Manon Schuttrups

Bespaar twee jaarsalarissen!

Een gemiddelde organisatie heeft voor ruim vijf procent van haar personeelsbestand geen (extra) kosten bij ziekte. Deze werknemers hebben de zogenaamde ‘no-risk’-status doordat zij arbeidsgehandicapt of structureel functioneel beperkt zijn.

Beeld Bespaar twee jaarsalarissen!

U heeft een loondoorbetalingverplichting van 104 weken (twee jaar) voor een zieke werknemer. In geval van een no-risk-status krijgt de loonkosten van deze werknemer gedurende zijn ziekteperiode vergoed door het UWV. Als deze werknemer uitvalt met dezelfde klachten als waarvoor hij in het verleden een WAO- of WIA-uitkering ontving, kan de ‘oude’ uitkering weer versneld worden geactiveerd. Voorwaarde is wel dat de eerste ziektedag binnen 5 jaar na beëindiging van de WAO/ WIA uitkering valt. Ook heeft u bij een no-risk status gedurende de eerste drie jaar van het dienstverband recht op een premiekorting op de loonheffingen.

 

WIA: structurele functionele beperkingen

Zo’n vijf procent van werkend Nederland heeft een zogenaamde ‘arbeidsgehandicapte’ status. Deze status behoud je voor de duur van de arbeidsongeschiktheidsuitkering plus de vijf daarop volgende jaren. Daarnaast heeft de werknemer de status wanneer de arbeidsplaatsvoorziening wordt ingezet en in de vijf jaar daarna. Het begrip ‘arbeidsgehandicapte status’ is met ingang van de WIA vervallen. In de WIA is geregeld dat je ook bij een lager percentage dan 35 procent arbeidsongeschiktheid voor een voorziening in aanmerking kunt komen. Voorwaarde is dat je structurele functionele beperkingen hebt.

 

Registratie en signalering bij ziekmelding

Uit diverse onderzoeken van adviesbureau Robidus blijkt dat minder dan 10 procent van de Nederlandse werkgevers op de hoogte is van het WAO- of WIA-verleden van een werknemer. In veel personeelsinformatiesystemen ontbreken deze gegevens. Vraag medewerkers daarom altijd of zij in het verleden een WAO/WIA-uitkering hebben gehad of om een andere reden een arbeidsgehandicapte status hebben of de status structureel functioneel beperkt. Zorg bij ziekmelding niet alleen voor registratie maar ook voor signalering, zodat u direct weet of deze werknemer een no-risk-status heeft. Zo laat u geen geld liggen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.