Logo
  • Nieuws
  • 21 december 2009
  • Mariel Hovemann

Arbeidsongeschiktheid vaker privaat verzekerd

Duizenden werkgevers zijn dit najaar voor de verzekering van hun personeel tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid overgestapt van uitkeringsinstituut UWV naar private verzekeraars. In veel gevallen was de premieverhoging van het UWV de aanleiding aldus het Verbond van Verzekeraars.

Beeld Arbeidsongeschiktheid vaker privaat verzekerd

In totaal hebben 13.000 werkgevers ervoor gekozen hun WGA-verzekering bij een verzekeraar onder te brengen. Het marktaandeel gaat nu in de richting van dertig procent. Dit terwijl volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond in 2008 een kleine 1.500 werkgevers overstapten van het UWV naar de particuliere markt.


 

WGA volledig privaat

Werkgevers kunnen sinds 2007 kiezen tussen een publieke of private verzekering in de regeling voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA). In het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie staat dat het kabinet de WGA volledig privaat wil gaan regelen.

 

Premielast UWV

Weurding ziet het grillige premieverloop bij het UWV als een signaal dat het zogeheten hybride WGA-stelsel (UWV én private uitvoering) op de lange termijn niet houdbaar is. Als vooral werkgevers met een gezonde populatie ervoor kiezen eigen risicodrager te worden, wordt de premielast voor het UWV immers steeds hoger.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.