Logo
  • Nieuws
  • 30 juli 2013
  • Lonneke Gillissen

Helft managers vindt inefficiënt samenwerken grootste frustratie

Voor 48 procent van de leidinggevenden is inefficiënt samenwerken de grootste ergernis op de werkvloer. Het feit dat medewerkers onvoldoende verantwoordelijkheid en initiatief nemen staat op de tweede plaats.

Dit komt naar voren uit een onderzoek dat Karin van Zuilen van Senz en Frans Bouman  van Boumankracht begin 2013 hielden naar de frustraties en wensen van leidinggevenden. Teams uit 261 bedrijven vulden de survey in.

Frustraties

Naast inefficiënt samenwerken en onvoldoende verantwoordelijkheid en initiatief nemen, zijn belangrijke bronnen van ergernis gebrek aan focus en het onder druk staan van de positie. Managers geven tevens aan de veranderende omgeving een bron van frustratie te vinden, evenals het gebrek aan tijd voor het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Wensenlijst

Van Zuilen en Bouman vroegen de managers ook wat ze zo graag willen bereiken dat ze er onmiddellijk actie op willen nemen. Hieruit blijken de grootste twee wensen van managers te zijn:
1. het door vertalen van de bedrijfsstrategie in de hoofden en het gedrag van de medewerkers;
2. het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid door de medewerkers.

Het nastreven van een nummer één marktpositie van de organisatie is voor slechts 10 procent van de leidinggevenden prioriteit. En ook het laten stijgen van de klanttevredenheid en het makkelijker verkrijgen van klanten staat laag op de wensenlijst. De verbetering van interne factoren blijkt dan ook veel belangrijker te zijn voor leidinggevenden dan het verbeteren van de marktpositie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.