Logo
  • Nieuws
  • 12 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Werkgevers maken pas op de plaats

De algemene werkgelegenheidsverwachting van Nederlandse werkgevers voor de periode juli tot en met september van dit jaar is licht pessimistisch zo blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van Manpower.

Beeld Werkgevers maken pas op de plaats

Over de laatste kwartalen is er een geleidelijke verzwakking te zien in de bereidheid van werkgevers tot het aannemen van meer medewerkers. “Na 8 kwartalen met een licht positieve tot neutrale werkgelegenheidsverwachting geeft het huidige cijfer aan dat de Nederlandse arbeidsmarkt onzekere zomermaanden tegemoet gaat,” aldus Haiko van der Pol, woordvoerder van de uitzendorganisatie. “Daarbij is het belangrijk te constateren dat ruim 90 procent van de geïnterviewde Nederlandse werkgevers aangeeft pas op de plaats te maken. Slechts een klein aantal werkgevers voorspelt een toename van het aantal medewerkers op de eigen vestiging. De grote meerderheid echter lijkt tevreden met het intact laten van het huidige personeelsbestand totdat de markt er positiever uit gaat zien. Kijken we op sectoraal en regionaal niveau, dan moeten we concluderen dat de meeste verwachtingen daar teleurstellend zijn. In alle vier de regio’s en in vier van de negen industriële sectoren voorzien werkgevers een negatief netto werkgelegenheidscijfer. De data van de sector Productiebedrijven spannen daarbij de kroon. Het netto werkgelegenheids-cijfer van -10% is het laagste cijfer dat werkgevers in die sector rapporteren sinds Nederland in het derde kwartaal van 2003 ging deelnemen aan dit internationale onderzoek.”

 

Europa

Kansen voor werkzoekenden variëren in de ons omringende landen en zijn over het algemeen bescheiden zo laat de Barometer zien. De werkgelegenheidsverwachtingen in België (+2%) en in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (beide +1%) blijven matig. De Duitse arbeidsmarkt lijkt stoom af te gaan blazen na meer dan een jaar de dalende Europese trend te hebben weerstaan. Dat de economische crisis in Europa zijn tol eist op de arbeidsmarkt, laten de werkgelegenheidsverwachtingen zien van Griekenland (-13%) en Ierland en Spanje (beide -6%). Positiever gestemd over de werkgelegenheid in Q3 2012 zijn de werkgevers in Roemenië (+10%), Noorwegen (+8%) en Oostenrijk (+7%).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.