Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2011
  • Lonneke Gillissen

Er is weer meer vraag naar u!

De markt voor HRM-professionals vertoont sinds eind vorig jaar een groei. In december was er zelfs sprake van de sterkste toename sinds januari 2009, blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor HRM professionals 4e kwartaal 2010 van detacheringbureau Yacht.

Beeld Er is weer meer vraag naar u!

Ten opzichte van de respectievelijke periodes vorig jaar liep de krimp in vacatures terug van -23 procent naar -5 procent. De groei verschilt per sector. Zo laat de zakelijke dienstverlening de beste ontwikkeling zien, ontwikkelen de industrie en de financiële dienstverlening zich wat positiever dan voorheen en blijven de zorg en de overheid nog steeds achter ten opzichte van 2009.

 

Het is moeilijk te voorspellen of deze ontwikkeling de komende maanden zal doorzetten. Aangezien de vraag naar HRM’ers door de crisis eerder zo laag was, kan er immers ook sprake zijn van een inhaalslag.

 

Rol HR-professional

Ook opvallend is dat de vraag naar uitvoerende HRM’ers, die zich vooral richten op het toepassen van traditionele HRM-instrumenten, lijkt uit te blijven. Jan Wilkens, competence director HRM bij Yacht: “Inhoudelijk lijkt zich een echte trendbreuk te voltrekken. De rol van de HR-professional maakt natuurlijk al enkele jaren een verandering door van de traditionele instrumentele HRM’er naar de HRM-business partner. Hoewel de vraag tijdens de crisis voor een groot deel is weggevallen, is de ontwikkeling van het vak natuurlijk niet stil blijven staan.”

 

Business partner

Veel organisaties hebben in het begin van de crisis afscheid genomen van HR-professionals en nemen deze periode van aantrek te baat om op zoek te gaan naar business partners. Wilkens: “Er is nu vooral vraag naar HR-professionals die de taal van de business spreken. Professionals die niet praten in HRM-issues, maar in business opportunities. HRM’ers die hun plannen kunnen vertalen in toegevoegde waarde en liefst in harde euro’s.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.