Logo
  • Nieuws
  • 18 juli 2008
  • Peter van den Hout

Daling werkloosheid stagneert

De afname van het aantal werklozen in ons land vlakt af. Het afgelopen half jaar daalde de werkloosheid ‘slechts’ met duizend werkzoekenden per maand. Dit is de kleinste afname sinds drie jaar.

Beeld Daling werkloosheid stagneert

Dit komt naar voren in cijfers van het CBS. Op dit moment zit 4 procent van de beroepsbevolking zonder werk; dat komt neer op 310.000 personen, het laagste niveau sinds de eeuwwisseling. Vorig jaar was nog 4,6 procent van de beroepsbevolking werkloos.

 

Haperende economie?

Volgens arbeidsmarkteconomen komt er vooralsnog geen einde aan de werkloosheidsdaling, omdat het aantal openstaande vacatures nog steeds erg hoog is. In een recente prognose van het CWI wordt ook voorspeld dat het aantal mensen zonder baan in 2008 en 2009 nog verder zal afnemen.

 

Overigens bleek uit halfjaarcijfers van de ABU, de brancheorganisatie van de uitzendbureaus, dat de groei in deze sector sterk is afgevlakt. De ABU wijt die afname echter niet aan een haperende economie, maar juist aan een gebrek aan voldoende personeel. Hierdoor kunnen openstaande vacatures simpelweg niet vervuld worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.