Logo
  • Nieuws
  • 23 april 2012
  • Lianne Bouman

Wetsvoorstel Flexibel werken terug naar Kamer

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Actal (Adviescollege toetsing regeldruk) het wetsvoorstel Flexibel werken onder de loep gelegd. Het initiatiefwetsvoorstel, dat uit de koker van CDA en GroenLinks komt, behelst dat werknemers recht moeten krijgen op een flexibele werkplek of flexibele werktijden. Actal heeft op 4 april j.l. op het verzoek gereageerd.

Beeld Wetsvoorstel Flexibel werken terug naar Kamer

De organisatie geeft aan een steviger onderbouwing van het wetsvoorstel en een goede doorberekening van de kosten nodig te hebben om te kunnen beoordelen of het verstandig is werknemers een wettelijk verzoekrecht voor flexibel werken te geven.

 

Obstakels

Het adviescollege vindt dat eerst in de huidige wet- en regelgeving belemmeringen voor flexibel werken moeten worden weggenomen. Die belemmeringen zijn vorig jaar in kaart gebracht in het rapport ‘Het Nieuwe Werken en de arbeidsrechtelijke regelgeving (pdf)’. Er kan pas worden bepaald of een wettelijk verzoekrecht voor flexibel werken noodzakelijk is, als deze obstakels zijn weggenomen.

 

Berekening kosten

Verder mist Actal de doorberekening van alle kosten. Actal merkt op dat onder meer de berekening van de kosten voor de aanpassing van de administratie, voor het maken het maken van afspraken over (mogelijke) controles door de werkgever op de arbeidsomstandigheden op de nieuwe werkplek en de mogelijke aansprakelijkheid bij arbeidsongeschiktheid, uitval, ongelukken en misstanden ontbreken.

 

Let op

Waar de werknemer zijn werkzaamheden ook verricht, op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid gelden voor de thuiswerker dezelfde regels als voor de werknemer die binnen de bedrijfsmuren zijn werkzaamheden verricht.

 

Let op

Als de werkgever de werkkostenregeling al toepast, moet hij erop bedacht zijn dat de werkplek thuis fiscaal geen werkplek is, tenzij hij hiervoor arbo-verantwoordelijkheid draagt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.