Logo
  • Nieuws
  • 26 januari 2009
  • mr. W.T.M. Uilhoorn

Werknemer komt terug op opzegging arbeidsovereenkomst

Een werknemer kan een arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigen door opzegging. De werkgever kan de werknemer aan de opzegging houden als sprake is van een ondubbelzinnige en duidelijke verklaring. Dit laatste is van belang gezien de zeer ernstige financiële gevolgen voor de werknemer in geval van een opzegging, namelijk het niet verkrijgen van een WW-uitkering.

Beeld Werknemer komt terug op opzegging arbeidsovereenkomst

Een apothekersassistente zegt haar arbeidsovereenkomst schriftelijk op, wat door de werkgever wordt aanvaard. Voor het einde van de arbeidsovereenkomst begint ze aan een nieuwe baan. In de proeftijd bij deze nieuwe werkgever – en voor het einde van de ‘oude’ arbeidsovereenkomst - wordt de werkneemster echter ontslagen. Ze probeert uit alle macht haar arbeidsovereenkomst bij haar eerdere werkgever in stand te houden. Deze wil daar niet aan meewerken.

 

Bewust en vrijwillig

De werkneemster stelt dat de werkgever haar heeft gedwongen een ontslagbrief te schrijven. Volgens de kantonrechter en in hoger beroep het Hof Den Haag komt dat echter niet vast te staan. De werkneemster gaat in cassatie bij de Hoge Raad. De aangevoerde middelen kunnen echter niet tot cassatie leiden. Met verwijzing naar art. 81 RO wordt dit door de Hoge Raad verder niet nader gemotiveerd, want de klachten geven geen aanleiding tot het beantwoorden van rechtsvragen in het belang van rechtseenheid of de rechtsontwikkeling. De opzegging van de arbeidsovereenkomst is door de werkneemster welbewust en vrijwillig gedaan. De misrekening ten aanzien van haar nieuwe baan maakt niet dat de ‘oude’ werkgever zich als een slecht werkgever gedraagt door de werkneemster niet terug te nemen.

 

Hoge Raad, 26 september 2008, RAR 2008, 157, LJN BD5713

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.