Logo
  • Nieuws
  • 25 mei 2010
  • Mr. E. van den Bergh, AKD advocaten en notarissen

Werkgever neust in privé e-mails

Een werkgever ontslaat een administratief medewerkster nadat hij een ‘belastende’ e-mailwisseling in haar privé hotmailaccount heeft gelezen.

Beeld Werkgever neust in privé e-mails

De administratief medewerkster bij een advocatenkantoor vergeet op enig moment aan het einde van de werkdag haar computer af te sluiten. De werkgever ziet haar hotmailaccount in met daarin een e-mailwisseling met een voormalig advocate van het kantoor.

 

Schending geheimhoudingsbeding

In de e-mails staat dat de werkneemster enkele (financiële) gegevens in een dossier zou verwijderen en het dossier naar haar ex-collega zou opsturen. De werkgever ontslaat de werkneemster op staande voet ontslagen met als reden dat het geheimhoudingsbeding, zoals opgenomen in de arbeidsovereenkomst, is geschonden en valsheid in geschrifte is gepleegd, danwel dat de werkgever financieel is benadeeld.

 

Ontslag nietig verklaard

De werkneemster vordert doorbetaling van loon. De werkgever start vervolgens een ontbindingsprocedure. De kantonrechter is van oordeel dat het gegeven ontslag nietig is omdat de werkgever zonder directe aanleiding de privé e-mails heeft bekeken. Bovendien heeft de werkneemster de dossiers zonder aanpassingen doorgestuurd.

 

Betalen van ontslagvergoeding

De kantonrechter oordeelt in de ontbindingsprocedure dat de arbeidsrelatie is verstoord door de handelswijze van de werkgever. Hij heeft bewust het risico genomen dat hij kennis zou nemen van uitlatingen die hem mogelijk niet bevielen. De werkgever wordt daarom veroordeeld tot betaling van een ontslagvergoeding die gelijk is aan het resterende loon dat de werknemer normaal gesproken tot aan de einddatum van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zou ontvangen. Dit kwam neer op 3,5 maandsalaris.

 

Kantonrechter Alphen a/d Rijn, 5 januari 2010/JAR 2010/93

 

Tip: Het is raadzaam om schriftelijke richtlijn te hanteren voor internetgebruik en privé e-mail tijdens werktijd. In deze richtlijn dient te worden opgenomen dat bij een vermoeden van overtreding de werkgever gerechtvaardigd is tot controlemaatregelen. Tevens moet de richtlijn de disciplinaire maatregelen bevatten die de werkgever kan opleggen bij overtreding.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.