Logo
  • Nieuws
  • 27 april 2010
  • Mr. K.P.D. Vermeulen, GMW Advocaten

Wanneer geldt de wederindiensttredingsvoorwaarde?

Wegens bedrijfseconomische redenen zegt een werkgever, met toestemming van het UWV, de arbeidsovereenkomst met een werknemer op. Kort daarna schakelt de werkgever een zelfstandige handelsagent in om het werk te verrichten van de ontslagen werknemer.

Beeld Wanneer geldt de wederindiensttredingsvoorwaarde?

Het UWV had aan de toestemming voor ontslag de voorwaarde verbonden dat de werkgever binnen 26 weken geen werknemer in dienst zou nemen voor de werkzaamheden die de ontslagen werknemer verrichtte. Als de werkgever dat toch zou willen doen, had hij eerst de ontslagen werknemer het aanbod moeten doen terug te komen.

 

Wederindiensttredingsvoorwaarde

Dit is de zogeheten wederindiensttredingsvoorwaarde die het UWV standaard verbindt aan het geven van toestemming voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Geldt deze voorwaarde - in feite een tijdelijk verbod om een andere werknemer voor hetzelfde werk in dienst te nemen - ook voor een zelfstandige?

 

Geldig bij arbeidsovereenkomst

Het Gerechtshof Arnhem vindt dat de voorwaarde alleen geldt voor mensen die op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst worden genomen alsmede voor het inhuren van uitzendkrachten. Voor een zelfstandige geldt dit niet; hij is vrij in hoe hij de werkzaamheden verricht en hij handelt anders dan een gewone werknemer voor eigen rekening en risico. De werkgever mocht de handelsagent dus binnen 26 weken voor die werkzaamheden van de ontslagen werknemer inzetten.

 

Gerechtshof Arnhem, 15 december 2009, LJN: BL9028

 

Tip: Onder omstandigheden kan de relatie met een zelfstandige als een arbeidsovereenkomst worden gekwalificeerd. De ontslagen werknemer zich kan dan beroepen op de vernietiging en daarmee ongeldigheid van zijn ontslag.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.